• Tester Launch 129X - nie wykrywa kabla, uszkodzony rezystor

#1 Tester Launch 129X - nie wykrywa kabla, uszkodzony rezystor

przez poweron 21 lutego 2024, 17:33
Cześć,
Posiadam Tester Diagnostyczny Launch 129x w którym podłączono zasilacz 12v zamiast 5V. Po zmianie zasilacza na 5V tester ruszył bez problemów jednak przestał wykrywać kabel OBD. Na płycie zlokalizowałem spalony prawdopodobnie rezystor (na zdjęciu nr 1 jest już wylutowany). PIN 1 zwiera do masy płyty głównej, a pin 2 zwiera do nogi masy złącza OBD. Niestety nie ma nigdzie schematu do tej płyty stąd moje pytanie jaki element można stosunkowo bezpiecznie wlutować w jego miejsce?
Płyta zasilana jest napięciem 5V z OBD przychodzi 12V

Ostatnie zdjęcie z widocznym elementem (zdjęcie pozyskane z sieci, nie mam nic dokładniejszego).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Tester Launch 129X - nie wykrywa kabla, uszkodzony rezystor

przez Google Adsense [BOT] 21 lutego 2024, 17:33

#2 Re: Tester Launch 129X - nie wykrywa kabla, uszkodzony rezystor

przez Vogelek23 21 lutego 2024, 18:44
Szukany element to dławik BLM18KG700JH1D (obudowa 0603). Możesz użyć dowolnego dławika w takiej samej obudowie, o prądzie nie mniejszym niż 2A i impedancji 30-120Ω@100MHz.

#3 Re: Tester Launch 129X - nie wykrywa kabla, uszkodzony rezystor

przez poweron 23 lutego 2024, 15:37
Po podłączeniu urządzenia do gniazda OBD dławik ponownie się spalił. Założyłem nowy dławik i ponowiłem próbę tym razem na zasilaczu laboratoryjnym oraz korzystając z kamery termowizyjnej. Uszkodzona okazała się dodatkowo dioda. Jeżeli to możliwe prośba o pomoc w identyfikacji / podpowiedzi zamiennika

Obrazek

#5 Re: Tester Launch 129X - nie wykrywa kabla, uszkodzony rezystor

przez poweron 12 marca 2024, 17:54
Dziękuje za odpowiedź. Niestety w pl nigdzie nie jest dostępna i ciężko dobrać zamiennik. Czy w ogóle ma swój zamiennik?

#6 Re: Tester Launch 129X - nie wykrywa kabla, uszkodzony rezystor  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 12 marca 2024, 18:04
Zamiennie możesz wstawić dostępną w TME diodę SM6T18A.

#7 Re: Tester Launch 129X - nie wykrywa kabla, uszkodzony rezystor

przez poweron 13 marca 2024, 16:15
Ogromne dzięki, wymiana wskazanych podzespołów pomogła - Tester działa bez zarzutu. Jeszcze raz dziękuje za pomoc, odwdzięczam się także donate`em. Pozdrawiam!

Re: Tester Launch 129X - nie wykrywa kabla, uszkodzony rezystor

przez Google Adsense [BOT] 13 marca 2024, 16:15