• LENOVO IDEAPAD 3 NM-D031 - Zawiesza się z pamięcią ram w slocie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 LENOVO IDEAPAD 3 NM-D031 - Zawiesza się z pamięcią ram w slocie

przez Mimek 15 stycznia 2024, 15:00
Witam,
Ideapad 3 14IIL05
Płyta NM-D031 Rev 1.0

Laptop bez dodatkowej pamięci RAM działa w pełni sprawnie, natomiast z dodatkową kością RAM laptop się zawiesza przy włączeniu laptopa albo po chwili działania. Przez chwile zanim laptop się zawiesi dodatkowa pamięć RAM jest prawidłowo wykrywana przez laptop.

Nie mam testera pamięci RAM DDR4 więc nie mogę sprawdzić połączeń slotu, natomiast pod mikroskopem przelutowalem wszystkie piny slotu. Niestety to nic nie zmieniło.

Podejrzewam więc że winna leży w mostku. Czy mam rację? Czy reflow może pomóc?

Re: LENOVO IDEAPAD 3 NM-D031 - Zawiesza się z pamięcią ram w slocie

przez Google Adsense [BOT] 15 stycznia 2024, 15:00

#2 Re: LENOVO IDEAPAD 3 NM-D031 - Zawiesza się z pamięcią ram w slocie

przez marcin79 15 stycznia 2024, 17:51
A próbowałeś inną pamięć może, ta jest uszkodzona

#3 Re: LENOVO IDEAPAD 3 NM-D031 - Zawiesza się z pamięcią ram w slocie

przez Mimek 15 stycznia 2024, 18:40
Tak próbowałem kilka innych pamięci Ram 4Gb i 8GB i na każdej jest to samo. A pamięć Ram z tego laptopa w innym działa poprawnie

#5 Re: LENOVO IDEAPAD 3 NM-D031 - Zawiesza się z pamięcią ram w slocie

przez matic 16 stycznia 2024, 19:49
@Machine:
Mimek napisał(a):natomiast pod mikroskopem przelutowalem wszystkie piny slotu. Niestety to nic nie zmieniło.

#6 Re: LENOVO IDEAPAD 3 NM-D031 - Zawiesza się z pamięcią ram w slocie

przez kylo625 22 lutego 2024, 10:51
Wymień całe gniazdo pamięci RAM, też się bawiłem w poprawianie lutów, ale ten czarny klej zachodzi głęboko pod gniazdo i może być problemem, lub samo gniazdo ma wadę. Dopiero wymiana gniazda pomaga. Ogólnie z tymi NM-D031 to albo gniazdo pada albo lutowana pamięć, wadliwa płyta.

#7 Re: LENOVO IDEAPAD 3 NM-D031 - Zawiesza się z pamięcią ram w slocie

przez SoA 9 maja 2024, 08:27
Identyczna usterka w tej płycie. Myślę, że wina leży w połączeniu CPU do płyty na kulkach ponieważ na tej płycie zastosowano spoiwo o obniżonej temperaturze topienia. Jednak przez klej reflow jest ryzykowny i różnie może się skończyć

Re: LENOVO IDEAPAD 3 NM-D031 - Zawiesza się z pamięcią ram w slocie

przez Google Adsense [BOT] 9 maja 2024, 08:27
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).