• Lenovo ThinkPad Yoga 12 LA-A342P po zalaniu - grzeje się przetwornica 5V 3V

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo ThinkPad Yoga 12 LA-A342P po zalaniu - grzeje się przetwornica 5V 3V

przez domo997 8 marca 2024, 15:47
Witam, mam problem z płytą LA-A342P, która jest po zalaniu. Płyta umyta, był zwarty jeden z kondensatorów w linii 20V - zwarcie usunąłem. Płyta w staniu spoczynku pobiera 2mA - mam napięcia na cewkach 5V i 3V. Po wciśnięciu Power mam pobór prądu ok. 86mA i grzeje się przetwornica RT8243 (PU401). Znika wtedy napięcie na cewkach 5V i 3V - natomiast LDO5 i LDO3 cały czas obecne. Wymieniłem przetwornicę na nową i niestety dalej to samo. Jaki dalsze pomiary mam zrobić?
Na tym zdjęciu widać gdzie był uszkodzony kondensator:
Obrazek
Obrazek

Re: Lenovo ThinkPad Yoga 12 LA-A342P po zalaniu - grzeje się przetwornica 5V 3V

przez Google Adsense [BOT] 8 marca 2024, 15:47

#2 Re: LA-A342P po zalaniu - grzeje się przetwornica 5V 3V

przez matic 8 marca 2024, 15:58
Hello!

Measure the resistances to ground on coils PL401, PL402.

#3 Re: LA-A342P po zalaniu - grzeje się przetwornica 5V 3V

przez domo997 8 marca 2024, 16:11
PL401 - 720ohm
PL402 - more than 1Mohm

#4 Re: LA-A342P po zalaniu - grzeje się przetwornica 5V 3V

przez matic 8 marca 2024, 16:39
Open the jumpers PJ402, PJ403 anf check if the chip PU401 still heats up.

#5 Re: LA-A342P po zalaniu - grzeje się przetwornica 5V 3V

przez domo997 8 marca 2024, 16:53
Tu będzie jednak inny problem na tej płycie. Zauważyłem, że pobór prądu 86mA i grzanie się przetwornicy występuje gdy dotykam okolice układu przetwornicy. Przez moją nie uwagę jak włączałem płytę to zawsze łapałem ją z dwóch stron i to powodowało, a że przetwornica się wzbudzała i się grzała - przetwornica jest dokładnie po drugiej stronie przycisku POWER. Gdy wciskam Power nie dotykając drugiej strony płyty to pobór płyty spada do 0mA po czym wzrasta do 4mA i powraca do 2mA. Gdy dotknę okolic przetwornicy 3V/5V to wtedy zaczyna się ona grzać. Przepraszam za mój błąd ;)

Re: LA-A342P po zalaniu - grzeje się przetwornica 5V 3V

przez Google Adsense [BOT] 8 marca 2024, 16:53
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).