• MSI GR63 Raider MS-16P5 - wyłącza się pod obciążeniem na baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MSI GR63 Raider MS-16P5 - wyłącza się pod obciążeniem na baterii

przez Sherlock69 29 lutego 2024, 12:26
Cześć,
mam problem z laptopem MSI GR63 Raider MS-16P5 otóż na baterii pod obciążeniem się wyłącza - testowałem już 2 baterie i na 2 jest ten sam objaw.
Na zasilaczu chodzi super, nie ma problemów.

Marka i model: MSI GR63 Raider MS-16P5
Oznaczenie kodowe płyty (z rewizją): MS-16P51 ver: 1.0

PCH: SR40B
CPU: i7-8750H
GPU: GTX 1650
KBC: KB902BQ
BIOS: MX25L12835F

Re: MSI GR63 Raider MS-16P5 - wyłącza się pod obciążeniem na baterii

przez Google Adsense [BOT] 29 lutego 2024, 12:26

#2 Re: MSI GR63 Raider MS-16P5 - wyłącza się pod obciążeniem na baterii

przez domo997 29 lutego 2024, 16:08
Jaki pobór prądu z podłączoną baterią i włączonym laptopie oraz jaki pobór prądu bez baterii na włączonym laptopie.

#3 Re: MSI GR63 Raider MS-16P5 - wyłącza się pod obciążeniem na baterii

przez Sherlock69 15 marca 2024, 17:08
Wgrałem wsad który był tam pierwotnie i laptop jest martwy, czy jest szansa że źle się przeprogramował wsad KBC i stąd taki efekt?

#4 Re: MSI GR63 Raider MS-16P5 - wyłącza się pod obciążeniem na baterii

przez matic 19 marca 2024, 08:26
Sherlock69 napisał(a):Wgrałem wsad który był tam pierwotnie i laptop jest martwy
Did you transfer the BIOS ME-region from the old (original) BIOS dump to the new one, when you reflash the BIOS chip for the first time?
If not, you may block (brick) the PCH chip.

#5 Re: MSI GR63 Raider MS-16P5 - wyłącza się pod obciążeniem na baterii

przez Sherlock69 19 marca 2024, 10:25
To chyba byłem taki zdolny i zablokowałem ten układ PCH, co teraz należy zrobić aby go odblokować?

#6 Re: MSI GR63 Raider MS-16P5 - wyłącza się pod obciążeniem na baterii

przez matic 19 marca 2024, 13:47

#7 Re: MSI GR63 Raider MS-16P5 - wyłącza się pod obciążeniem na baterii

przez Sherlock69 20 marca 2024, 15:36
Czyli muszę kupić, zaprogramować oryginalnym wsadem i wlutować kość MX25U64, pytanie gdzie ją w Polsce dostać bo widzę tylko aliexpress

#8 Re: MSI GR63 Raider MS-16P5 - wyłącza się pod obciążeniem na baterii  [ROZWIĄZANY]

przez matic 20 marca 2024, 16:09
Sherlock69 napisał(a):i wlutować kość MX25U64
Are you kidding :wtf:
The capacity of your original BIOS chip is 16MB and you want to replace it with MX25U64, whose capacity is 8MB only. How is this supposed to work?

You need to find a compatible replacement BIOS chip with exactly the same capacity as the original one.
It's best to open your old (original) BIOS dump with the "UEFITool" software and check the BIOS chips specified in the VSCC table.
Here's an example of VSCC table from some random BIOS dump:
Obrazek

#9 Re: MSI GR63 Raider MS-16P5 - wyłącza się pod obciążeniem na baterii

przez Sherlock69 2 kwietnia 2024, 13:18
To u mnie pokazuje:
Flash chips in VSCC table:
C22018h
EF4018h
C84018h

Czy jest taki moduł do kupienia w Polsce czy tylko Chiny? :)

Re: MSI GR63 Raider MS-16P5 - wyłącza się pod obciążeniem na baterii

przez Google Adsense [BOT] 2 kwietnia 2024, 13:18