• Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

by Golima 23 March 2024, 11:38
Dzień Dobry

Laptop uruchamia się elektronicznie.
Wszystkie napięcia na cewkach obecne.
Prąd pływa na początku przy kilka sek.
Potem wyrównuje się na 100 mA i stoi.

Chciałem zająć się BIOS, ale albo jest on uszkodzony, albo ja nie mogę sobie poradzić z tą kościom.
Oznaczenie: XMC QU64AHIG, napięcie na 8 nodze to 1.8V

Mam programator EZP2023+ i nie mam w oprogramowaniu SPI o takim oznaczeniu.
Próbowałem użyć typu W25Q64FW w programowaniu. Niby rozpoczęło odczytywanie kości, ale zwróciło mi, że kość jest pusta.

Mogę prosić o wsparcie w odczycie tej kości, no chyba że to by wskazywało, że może ta kość jest uszkodzona?

Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

by Google Adsense [BOT] 23 March 2024, 11:38

#2 Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

by Vogelek23 23 March 2024, 12:02
Rozumiem, że używasz stosownego adaptera dla kości 1,8V (obrazek poniżej)? Jeśli nie, to mogłeś uszkodzić pamięć. EZP2023+ używa bowiem logiki 3V.
Image
(Źródło: ebay.com)

W aplikacji programatora można łatwo dodać nowy układ poprzez Chip Editor.

#3 Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

by Golima 23 March 2024, 12:16
No i człowiek uczy się całe życie.
Nie użyłem tego adaptera.

Po użyciu odczytało mi kość, ale jest jakby "pusta".
Dorzucam wsad w załączniku.

org.bin

Teraz rodzi się pytanie, czy uszkodziłem wsad czy kość, czy jeżeli udało mi się odczytać, można ją uznać za sprawną, lecz potrzeba wgrać nowy wsad?
Z góry dziękuję za wsparcie.

You have to be logged in to view the files attached to this post.

#4 Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

by Vogelek23 23 March 2024, 12:37
Wgraj ten plik testowy i zweryfikuj po zaprogramowaniu, a potem odczytaj pamięć. Jeśli odczyt i weryfikacja będą poprawne (we wszystkich komórkach wartość A2h), to po prostu miałeś wyzerowaną pamięć. Jeśli nie - pamięć może być uszkodzona.

Uwaga: zamieszczony plik nie jest wsadem BIOS, lecz plikiem testowym!

You have to be logged in to view the files attached to this post.

#5 Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

by Golima 23 March 2024, 12:48
Image

Czyli kość jest RIP, dobrze myślę?
Jeżeli tak, mogą prosić o przykładowe kości, którymi mogę zastąpić tą obecną?

edt.
Zastosowałem kość 25Q64FWIG.
Wgrałem wsad znaleziony w internecie, laptop wstał.

Następujące pytanie, jak uzupełnić Asset TAG SN i inne dane ?
Nie miałem jeszcze sytuacji w której skasował mi się oryginalny wsad.
Z góry dzięki za wsparcie.

#6 Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

by Vogelek23 23 March 2024, 15:13
To już jest temat na osobny wątek w dziale NAPRAWA LAPTOPÓW.

Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

by Google Adsense [BOT] 23 March 2024, 15:13