• Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь краткое описание проблемы.
  2. Пост должен иметь расширенное описание проблемы, а также вопрос.
  3. Запрещается размещать вложения с полной документацией или файлами BIOS, а также размещать ссылки на какие-либо веб-сайты, на которых размещены такие файлы. Разрешается размещать только небольшую часть документации (до одной страницы на сообщение).
  4. Вы можете описать только одну проблему в каждой теме. Для каждой другой проблемы вам следует открывать новую тему.
  5. Строго запрещено запрашивать какую-либо документацию или файлы BIOS. Для таких запросов используйте форум ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

от Golima 23 Март 2024, 11:38
Dzień Dobry

Laptop uruchamia się elektronicznie.
Wszystkie napięcia na cewkach obecne.
Prąd pływa na początku przy kilka sek.
Potem wyrównuje się na 100 mA i stoi.

Chciałem zająć się BIOS, ale albo jest on uszkodzony, albo ja nie mogę sobie poradzić z tą kościom.
Oznaczenie: XMC QU64AHIG, napięcie na 8 nodze to 1.8V

Mam programator EZP2023+ i nie mam w oprogramowaniu SPI o takim oznaczeniu.
Próbowałem użyć typu W25Q64FW w programowaniu. Niby rozpoczęło odczytywanie kości, ale zwróciło mi, że kość jest pusta.

Mogę prosić o wsparcie w odczycie tej kości, no chyba że to by wskazywało, że może ta kość jest uszkodzona?

Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

от Google Adsense [BOT] 23 Март 2024, 11:38

#2 Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

от Vogelek23 23 Март 2024, 12:02
Rozumiem, że używasz stosownego adaptera dla kości 1,8V (obrazek poniżej)? Jeśli nie, to mogłeś uszkodzić pamięć. EZP2023+ używa bowiem logiki 3V.
Изображение
(Źródło: ebay.com)

W aplikacji programatora można łatwo dodać nowy układ poprzez Chip Editor.

#3 Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

от Golima 23 Март 2024, 12:16
No i człowiek uczy się całe życie.
Nie użyłem tego adaptera.

Po użyciu odczytało mi kość, ale jest jakby "pusta".
Dorzucam wsad w załączniku.

org.bin

Teraz rodzi się pytanie, czy uszkodziłem wsad czy kość, czy jeżeli udało mi się odczytać, można ją uznać za sprawną, lecz potrzeba wgrać nowy wsad?
Z góry dziękuję za wsparcie.

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

#4 Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

от Vogelek23 23 Март 2024, 12:37
Wgraj ten plik testowy i zweryfikuj po zaprogramowaniu, a potem odczytaj pamięć. Jeśli odczyt i weryfikacja będą poprawne (we wszystkich komórkach wartość A2h), to po prostu miałeś wyzerowaną pamięć. Jeśli nie - pamięć może być uszkodzona.

Uwaga: zamieszczony plik nie jest wsadem BIOS, lecz plikiem testowym!

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

#5 Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

от Golima 23 Март 2024, 12:48
Изображение

Czyli kość jest RIP, dobrze myślę?
Jeżeli tak, mogą prosić o przykładowe kości, którymi mogę zastąpić tą obecną?

edt.
Zastosowałem kość 25Q64FWIG.
Wgrałem wsad znaleziony w internecie, laptop wstał.

Następujące pytanie, jak uzupełnić Asset TAG SN i inne dane ?
Nie miałem jeszcze sytuacji w której skasował mi się oryginalny wsad.
Z góry dzięki za wsparcie.

#6 Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

от Vogelek23 23 Март 2024, 15:13
To już jest temat na osobny wątek w dziale NAPRAWA LAPTOPÓW.

Re: Acer N19H1 | NB8609_PCB_MB_V4 | Uruchamia się, brak obrazu - Problem z SPI

от Google Adsense [BOT] 23 Март 2024, 15:13