To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
Re: Przeniesienie Win11 z Intel 10gen na 12gen - niezgodność sterowników od kontrolera
przez Google Adsense [BOT] • 27 marca 2024, 11:30
#7 Re: Przeniesienie Win11 z Intel 10gen na 12gen - niezgodność sterowników od kontrolera
przez Vogelek23 • 27 marca 2024, 22:27
Panowie (a może i Panie - po nickach to nigdy nic nie wiadomo ) - autor opisał problem w pełni zrozumiale. Windows 11 został zainstalowany na płycie z procesorem 10 generacji, gdzie procesor nie wymagał sterownika dysku podczas instalacji. Teraz autor chce uruchomić ten sam system operacyjny na tym samym dysku, ale na płycie z procesorem 12 generacji, który to wymaga załadowania sterownika dysku (Intel VMD) aby móc uruchomić z niego system. Jest to problem podobny do tego w starszych platformach (ICH8/9) i z systemem Windows XP, gdzie OS był zainstalowany z kontrolerem SATA ustawionym w tryb IDE, a nowszy komputer miał dostępny tylko tryb AHCI i nie było możliwe uruchomienie takiego systemu (bluescreen podczas uruchamiania - brak sterownika Intel RST).
baner81 napisał(a):Czy ktoś wie jak sobie poradzić z tematem?Czy próbowałeś skopiować na ten dysk zewnętrznie (przez adapter) sterowniki VMD do folderu C:\Windows\System32? Podczas instalacji te sterowniki gdzieś się powinny zapisywać - kwestia ustalenia, gdzie. Ewentualnie jest jeszcze inna możliwość, której też nie testowałem - uruchamiasz instalator, wgrywasz sterowniki VMD, aby tylko instalator "zobaczył" partycje i wtedy przerywasz instalację (wyłączasz komputer). Jeśli sterownik zapisuje się w BCD, to powinien się normalnie załadować przy ponownym uruchomieniu i wystartować OS.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#8 Re: Przeniesienie Win11 z Intel 10gen na 12gen - niezgodność sterowników od kontrolera
przez Piotr160292 • 13 kwietnia 2024, 14:12
Nie rozumiem, po chcesz tak cudować, ale dobra, mniejsza o to... Zamiast cudować, nie prościej po prostu na pendrive wgrać potrzebne sterowniki RST, uruchomić instalator Windows 11, wrzucić potrzebne mu sterowniki i wgrać od nowa bez formatowania dysku? Paradoksalnie można tak zrobić, instalator zapyta wtedy czy ma system przenieść do folderu winows.old, klikasz tak i wszystko... Pomijam już fakt, że i tak niewiele ci to da, bo i tak, i tak będziesz musiał wykupić nową licnecję i aktywować system od nowa, bo licencja OEM nie zezwala na przenoszenie systemu z platformy na platformę... Poza tym moje osobiste zdanie jest takie, że zmiana platformy=reinstalacja systemu, bo wielokrotnie, czy to z XP, czy z 7-ką po zmianie platformy były BSOD-y inne cuda na kiju, tak więc naprawdę, moim zdaniem warto poświęcić te 10 min. i system przeinstalować, niż potem w głowę zachodzić co jest na rzeczy, że z czapy komputer się resetuje i cholera wie co jeszcze
#9 Re: Przeniesienie Win11 z Intel 10gen na 12gen - niezgodność sterowników od kontrolera
przez Vogelek23 • 13 kwietnia 2024, 14:23
Piotr160292 napisał(a):bo licencja OEM nie zezwala na przenoszenie systemu z platformy na platformęI tu się nie zgodzę. Dana licencja jest powiązana z danym komputerem (hardware UUID). W przypadku, gdy przenosisz system na nową platformę, ale jednocześnie przestajesz używać system na starej, to aktywacja takiego systemu jest i możliwa, i zgodna z prawem, w zakresie dozwolonego upgrade'u komputera. Licencja nie dopuszcza natomiast używania tej samej instancji systemu jednocześnie na dwóch różnych platformach (komputerach), o ile nie jest to licencja wielostanowiskowa (komercyjna). Właśnie z tego względu, po wymianie choćby dysku twardego, system operacyjny jest zazwyczaj deaktywowany i wymaga ponownej aktywacji, którą najczęściej bez problemu przechodzi automatycznie po połączeniu z internetem.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
#10 Re: Przeniesienie Win11 z Intel 10gen na 12gen - niezgodność sterowników od kontrolera
przez matrixmm • 13 kwietnia 2024, 15:42
Dorzucę swoje 3 grosze. U mnie to częsty problem. Ja to rozwiązuję tak. Pobieram sterownik irst i chipset ze strony producenta. Odpalam komputer ze strelca (lub dowolnego win PE). Następnie za pomocą dism+ (jest na strelcu) mapuję system i instaluję sterowniki. Robi się to bardzo szybko, łatwo i intuicyjnie. Wszystko w GUI. Czasem komputer nie uruchamia się od razu normalnie i trzeba najpierw odpalić go w trybie awaryjnym. Po odpaleniu w awaryjnym najczęściej po kolejnym restarcie już jest wszystko ok. Nie wiem czy zadziała to akurat u Ciebie. Ja często mam ten problem jak na szybko wgrywam stary image na nowy komputer i tak go zawsze rozwiązuję.
Re: Przeniesienie Win11 z Intel 10gen na 12gen - niezgodność sterowników od kontrolera
przez Google Adsense [BOT] • 13 kwietnia 2024, 15:42
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).