• APPLE IPAD PRO A1980 - problem z wylutowaniem chipu

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 APPLE IPAD PRO A1980 - problem z wylutowaniem chipu

by CiN79 8 April 2024, 12:23
IPAD PRO 11 A1980
Problem z ładowaniem. Po wymianie chipu 610A3C Tristar U2 okazało się, że grzeje się chip CD3215C00.
W miejscu gdzie była plamka o której myślałem, że to pozostałość kleju jest dziura i w tych okolicach chip się grzeje.
Image
Image

Niestety nie daje się go wylutować. Po zabezpieczeniu reszty komponentów taśmą aluminiową położyłem płytę na stole i po naniesieniu topnika zacząłem od 320 stopni a skończyłem na 430. Chip ani drgnie.
Czy one są klejone jakoś do płyty? Nie chcę używać siły, bo na bank wtedy wyrwą się pady a tego nie chcę. Odkleiła się nawet górna część chipu, ale pady ani drgną.
Image
Jak go wylutować?

Re: APPLE IPAD PRO A1980 - problem z wylutowaniem chipu

by Google Adsense [BOT] 8 April 2024, 12:23

#2 Re: APPLE IPAD PRO A1980 - problem z wylutowaniem chipu  [SOLVED]

by Vogelek23 8 April 2024, 12:38
Zazwyczaj te układy są klejone na całej powierzchni (klej jest pod całym układem). Podobnie jest w niektórych płytach MacBooków. Aby skutecznie wylutować ten układ, należy wyczuć moment rozpływu kulek (oczywiście nie ma jak zajrzeć pod układ), obserwując elementy dookoła układu - gdy już wszystkie elementy wokół "pływają", należy podważyć układ z jednej strony, aby klej "puścił" i podnieść układ. Niestety, trzeba potrenować ten scenariusz na płytach-dawcach, zanim się zabierzesz za wymianę układu na sprzęcie klienta - w różnych płytach punkt rozpływu kulek jest różny.

#3 Re: APPLE IPAD PRO A1980 - problem z wylutowaniem chipu

by CiN79 8 April 2024, 14:21
Vogelek23 wrote:Zazwyczaj te układy są klejone na całej powierzchni

Dziękuję za pomoc. Mając to na uwadze objechałem wokół chipu nożykiem i położyłem na podgrzewany stół. Podgrzewając z góry temperaturą 370 stopni chip niemal sam zszedł. Dziękuję za informację! Bez niej urwałbym pady (dwa i tak trzeba zregenerować z powodu wcześniejszych podejść) i pewnie komponenty razem z klejem.
Image

Re: APPLE IPAD PRO A1980 - problem z wylutowaniem chipu

by Google Adsense [BOT] 8 April 2024, 14:21