• APPLE IPAD PRO A1980 - problem z wylutowaniem chipu

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 APPLE IPAD PRO A1980 - problem z wylutowaniem chipu

CiN79 8 Квітня 2024, 12:23
IPAD PRO 11 A1980
Problem z ładowaniem. Po wymianie chipu 610A3C Tristar U2 okazało się, że grzeje się chip CD3215C00.
W miejscu gdzie była plamka o której myślałem, że to pozostałość kleju jest dziura i w tych okolicach chip się grzeje.
Зображення
Зображення

Niestety nie daje się go wylutować. Po zabezpieczeniu reszty komponentów taśmą aluminiową położyłem płytę na stole i po naniesieniu topnika zacząłem od 320 stopni a skończyłem na 430. Chip ani drgnie.
Czy one są klejone jakoś do płyty? Nie chcę używać siły, bo na bank wtedy wyrwą się pady a tego nie chcę. Odkleiła się nawet górna część chipu, ale pady ani drgną.
Зображення
Jak go wylutować?

Re: APPLE IPAD PRO A1980 - problem z wylutowaniem chipu

Google Adsense [BOT] 8 Квітня 2024, 12:23

#2 Re: APPLE IPAD PRO A1980 - problem z wylutowaniem chipu  [РІШЕНО]

Vogelek23 8 Квітня 2024, 12:38
Zazwyczaj te układy są klejone na całej powierzchni (klej jest pod całym układem). Podobnie jest w niektórych płytach MacBooków. Aby skutecznie wylutować ten układ, należy wyczuć moment rozpływu kulek (oczywiście nie ma jak zajrzeć pod układ), obserwując elementy dookoła układu - gdy już wszystkie elementy wokół "pływają", należy podważyć układ z jednej strony, aby klej "puścił" i podnieść układ. Niestety, trzeba potrenować ten scenariusz na płytach-dawcach, zanim się zabierzesz za wymianę układu na sprzęcie klienta - w różnych płytach punkt rozpływu kulek jest różny.

#3 Re: APPLE IPAD PRO A1980 - problem z wylutowaniem chipu

CiN79 8 Квітня 2024, 14:21
Vogelek23 написав:Zazwyczaj te układy są klejone na całej powierzchni

Dziękuję za pomoc. Mając to na uwadze objechałem wokół chipu nożykiem i położyłem na podgrzewany stół. Podgrzewając z góry temperaturą 370 stopni chip niemal sam zszedł. Dziękuję za informację! Bez niej urwałbym pady (dwa i tak trzeba zregenerować z powodu wcześniejszych podejść) i pewnie komponenty razem z klejem.
Зображення

Re: APPLE IPAD PRO A1980 - problem z wylutowaniem chipu

Google Adsense [BOT] 8 Квітня 2024, 14:21

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей