• Bezpiecznik SMD - prośba o identyfikację elementu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Bezpiecznik SMD - prośba o identyfikację elementu

przez wtracz 9 kwietnia 2024, 10:33
Cześć
Ładowarka USB na gniazdo zapalniczki. Przepalił sie bezpiecznik. Mam prośbę o jego identyfikację. Znalazłem na szybko bezpiecznik SMD 5A/35V, będzie ok czy za mocny?
Parametry ładowarki:
Input: 12/24V
Output DC5V/3.1A
Obrazek

Re: Bezpiecznik SMD - prośba o identyfikację elementu

przez Google Adsense [BOT] 9 kwietnia 2024, 10:33

#2 Re: Bezpiecznik SMD - prośba o identyfikację elementu

przez matic 9 kwietnia 2024, 11:22
Hello!

This component is actually a PTC self-resettable fuse.
In the event of an over-current condition it heats up and consequently its resistance increases and thus limits the current. When the current drops and its temperature decreases, the fuse is back in operation.
This fuse may fail if it's activated for very long time, or if a very high current overload occurs.

The marking 260 means 2.6A.
You can use any PTC type fuse with the same current rating.
Datasheet attached.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Bezpiecznik SMD - prośba o identyfikację elementu

przez Vogelek23 9 kwietnia 2024, 11:39
matic napisał(a):You can use any PTC type fuse with the same current rating.
Not any, as the voltage rating is also critical here. This charger works with 12/24V. Some of the PPTC fuses are only rated at 6V (eg. SMD1812P260TS), the bare minimum here is 32V.

#4 Re: Bezpiecznik SMD - prośba o identyfikację elementu

przez wtracz 9 kwietnia 2024, 12:29
Kolego Vogelek czy mogę w tym przypadku bezpiecznie zastosować zwykły bezpiecznik SMD 5A/35V czy jednak będzie on miał zbyt wysokie parametry zwłaszcza prądowe.

#5 Re: Bezpiecznik SMD - prośba o identyfikację elementu  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 9 kwietnia 2024, 17:08
Zastosuj bezpiecznik 3A/32V. Przeważnie takie bezpieczniki przepalają się przy nieco wyższym prądzie. 5A według mnie będzie zbyt duży (parametrycznie).

#6 Re: Bezpiecznik SMD - prośba o identyfikację elementu

przez wtracz 23 kwietnia 2024, 12:17
Dziękuję za odpowiedź. Wstawiłem 3A/32V póki co jest OK.

Re: Bezpiecznik SMD - prośba o identyfikację elementu

przez Google Adsense [BOT] 23 kwietnia 2024, 12:17