Cześć! Pacjent to Macbook Pro 2018 A1990 po zalaniu. Ciecz wdała się jedynie do IC zasilania dysku SSD oraz drobnicy. Wylutowałem te ic oraz kondensatory które również były wyżarte. Mierzyłem rezystancje na cewkach i najniższe były na zasilaniu CPU:2,5ohm oraz GPU:15ohm. Reszta miała dużo wyższe rezystancje. Sprawdziłem również rezystancję na gałęzi zasilania 12V. Również wszystko cacy. Stwierdziłem więc że podłącze zasilanie i teraz sprawa ma się następująco. Nie mam do niego ori zasilacza, a podłączyłem kostkę od telefonu o mocy 18W przy napięciu 9V i 10W przy 5V. Brakuje mi napięć na liniach 1,8V oraz 5V. 3,3V oraz 12V obecne. Po oględzinach nie widać innych spalonych układów. Zmierzyłem kontroler USB (ten odpowiedzialny za PD), tam też wysoki opór, mierzyłem również układ SMC i tam również wysoko. Bez wpiętej baterii, SMC oraz PCH lekko się nagrzewają, zaś gdy wkręce śrubkę z tasiemką baterii to SMC osiąga temperaturę rzędu 100 stopni. Obstawiam że to on jest winowajcą zamieszania lecz chciałbym aby ludzie bardziej doświadczeni potwierdzili lub zaprzeczyli moją tezę. Jeśli to potrzebne, podeślę dokładne pomiary rezystancji czy napięć, z góry dziękuje. PS. to moja pierwsza styczność z macbookami. Dlatego proszę o kapkę wyrozumiałości
Oznaczenie płyty: 820-01041-A
Oznaczenie płyty: 820-01041-A