• Odinstalowanie "wiadomości i zainteresowania"

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Odinstalowanie "wiadomości i zainteresowania"

by shaman95 12 April 2024, 12:47
Cześć,
Mam problem z odinstalowaniem opcji "wiadomości i zainteresowania" w Windows 10. Znalazłem polecenie (winget uninstall "windows web experience pack") i w 11-nastce to działa, natomiast tego packa nie ma w windows 10 i nie da się w ten sposób tego odinstalować. Samo wyłączenie tej opcji nie wchodzi w grę i muszę to całkowicie usunąć, więc rejestry wyłączające lub ukrywające te opcje nie zdają ezgaminu.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to odinstalować?

PS. Kontaktowałem się z Microsoftem, ale wg nich nigdy nic się nie da.

PS2. jakby ktoś potrzebował do windows 11 to poniżej załączam pełną komendę bez pytania o potwierdzenia:
winget uninstall "windows web experience pack" --silent --accept-source-agreements

Re: Odinstalowanie "wiadomości i zainteresowania"

by Google Adsense [BOT] 12 April 2024, 12:47

#2 Re: Odinstalowanie "wiadomości i zainteresowania"

by Vogelek23 12 April 2024, 14:40
Uruchom konsolę z uprawnieniami administratora i wpisz komendę:
Code: Select alldism /online /get-packages

Następnie odszukaj wszystkie instancje paczek "Microsoft-Windows-UserExperience-Desktop-Package~xxxx~yyyy~~zzzz" (gdzie xxxx to ID paczki, yyyy to typ procesora a zzzz to wersja paczki). Nazwy wszystkich wersji skopiuj w całości do notatnika, jedna pod drugą. Teraz wpisz w CMD polecenie:
Code: Select alldism /online /remove-package /packagename:TUTAJ_PELNA_NAZWA_PACZKI_NAJWYZSZEJ_WERSJI

Po naciśnięciu ENTER wszystkie paczki powinny być odinstalowane. Po usunięciu paczki CMD zapyta się, czy chcesz zrestartować komputer - zalecam odpowiedzieć TAK. Jeśli po restarcie nadal widzisz tę paczkę w Ustawienia -> System -> Informacje, to powtórz ostatni krok z kolejnymi nazwami paczek, skopiowanymi do notatnika, za każdym razem restartując komputer po usunięciu danej wersji.

#3 Re: Odinstalowanie "wiadomości i zainteresowania"

by shaman95 15 April 2024, 07:47
Niestety ta metoda nie działa. Owszem, odinstalowało wszystkie paczki "Microsoft-Windows-UserExperience-Desktop-Package~xxxx~yyyy~~zzzz", ale po ponownym uruchomieniu komputera użytkownik dalej może włączyć tą opcję. Wiem, że wyłączyć tą opcję można przez gpedit, ale niestety muszę to zrobić dla większej ilości komputerów i przez cmd.

#4 Re: Odinstalowanie "wiadomości i zainteresowania"

by Vogelek23 15 April 2024, 14:51
Rozumiem, że odinstalowałeś po kolei wszystkie instancje (wersje) tej paczki? Jeśli nie, musisz odinstalować wszystkie, jak pisałem w poście #2. Jeśli tak, to czy jakakolwiek paczka jest widoczna w Ustawienia -> System -> Informacje w obszarze "Specyfikacja systemu Windows -> Możliwości"?

#5 Re: Odinstalowanie "wiadomości i zainteresowania"

by shaman95 16 April 2024, 07:36
Odinstalowałem najwyższą wersję i zniknęły wszystkie wersje razem z nią. Tam w ustawieniach nie mam żadnej paczki.

Re: Odinstalowanie "wiadomości i zainteresowania"

by Google Adsense [BOT] 16 April 2024, 07:36
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).