#1 Asus M2N68-AM SE2 włącza się i po chwili wyłącza, POST 00, przytopiona wtyczka USB
от Trante011 • 26 Январь 2024, 23:50
Po podłączeniu świeci się dioda "SB_PWR", uruchamia się ale POST na karcie diagnostycznej stoi na 00 po kilku sekundach wyłącza się. Nie mam procesora na podmianę ani testera socketu ale nawet bez procesora, RAM sytuacja jest taka sama.
Zauważyłem że wtyczki od przedniego panelu USB są przytopione jednak zwarcie na każdej z pinów portów USB ustało. Wtyczka od SATA1 była lekko wysunięta.
Zaprogramowałem kość BIOS. Sprawdziłem na zwarcie wszystkie mosfety i elektrolity. Dwa elektrolity obok mostu zaznaczone miały spadek napięcia 9-10V więc je wylutowałem oba.
Na samych kondensatorach zwarcia nie ma. Ich pomiary:
znamionowe:
820µF 6,3V
zmierzone:
808.4µF ESR=0.10Ω
740.2 µF ESR=0,10Ω
Na polach lutowniczych jest około 10,4 Ω, tyle samo było na kondensatorze wyżej ale po jego wylutowaniu także 10,4Ω. Jego zmierzona wartość to 12,3uF
Nic nadmiernie się nie grzeje. Most próbowałem zamrażać, dociskać, robić reflow.
Czy taka rezystancja na kondensatorach może świadczyć uszkodzonym moście ?
Znalazłem jeszcze dwa elementy od drugiej strony mostu które mają pełne zwarcie (zaznaczone)
Zauważyłem że wtyczki od przedniego panelu USB są przytopione jednak zwarcie na każdej z pinów portów USB ustało. Wtyczka od SATA1 była lekko wysunięta.
Zaprogramowałem kość BIOS. Sprawdziłem na zwarcie wszystkie mosfety i elektrolity. Dwa elektrolity obok mostu zaznaczone miały spadek napięcia 9-10V więc je wylutowałem oba.
Na samych kondensatorach zwarcia nie ma. Ich pomiary:
znamionowe:
820µF 6,3V
zmierzone:
808.4µF ESR=0.10Ω
740.2 µF ESR=0,10Ω
Na polach lutowniczych jest około 10,4 Ω, tyle samo było na kondensatorze wyżej ale po jego wylutowaniu także 10,4Ω. Jego zmierzona wartość to 12,3uF
Nic nadmiernie się nie grzeje. Most próbowałem zamrażać, dociskać, robić reflow.
Czy taka rezystancja na kondensatorach może świadczyć uszkodzonym moście ?
Znalazłem jeszcze dwa elementy od drugiej strony mostu które mają pełne zwarcie (zaznaczone)