• Toshiba Satellite C55-A-1KZ brak obrazu na wyświetlaczu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba Satellite C55-A-1KZ brak obrazu na wyświetlaczu.

przez dir 17 kwietnia 2024, 16:46
Toshiba Satellite C55-A-1KZ płyta PT10F UMA. Brakuje mi napięcia na bramce tranzystora JP8006, przez co nie mam napięcia na cewce CPU. Drogą dedukcji doszedłem do tego że napięcie na bramce powinno być wywołane przez n32 sterownika CPU ISL95836. Może ktoś wie jakie warunki musi spełniać sterownik, żeby dał na nogę 32 1,1V.
Obrazek

Re: Toshiba Satellite C55-A-1KZ brak obrazu na wyświetlaczu.

przez Google Adsense [BOT] 17 kwietnia 2024, 16:46

#2 Re: Toshiba Satellite C55-A-1KZ brak obrazu na wyświetlaczu.

przez clops35 18 kwietnia 2024, 07:47
Cześć,
dir napisał(a):Brakuje mi napięcia na bramce tranzystora JP8006
:o chyba na Q8010.

Jaka jest rezystancja do masy na L8004?

Zmierz napięcia gdy laptop jest włączony i nie ma obrazu na n.5, 6, 7, 8, 9, 19, 31, 32, 34, 36 U8000.

#3 Re: Toshiba Satellite C55-A-1KZ brak obrazu na wyświetlaczu.

przez Vogelek23 18 kwietnia 2024, 12:05
dir napisał(a):Drogą dedukcji doszedłem do tego że napięcie na bramce powinno być wywołane przez n32 sterownika CPU ISL95836
Żadne tam napięcie (w rozumieniu wartości DC). Sterowanie tranzystorami przełączającymi w przetwornicach to impulsy o stosunkowo niewielkim współczynniku wypełnienia. Multimetrem nie do wyłapania w większości przypadków, chyba, że masz specjalizowany multimetr za kilkanaście tysięcy PLN - jedynie oscyloskopem jesteś w stanie podejrzeć zarówno występowanie impulsów, jak i ich amplitudę. Skąd masz w ogóle taką informację, że na n. 32 sterownika ISL95836 masz mieć 1,1V? Na tej nodze amplituda impulsów wynosi dobre kilka V.

#4 Re: Toshiba Satellite C55-A-1KZ brak obrazu na wyświetlaczu.

przez dir 18 kwietnia 2024, 16:08
Vogelek23 napisał(a):Skąd masz w ogóle taką informację, że na n. 32 sterownika ISL95836 masz mieć 1,1V? Na tej nodze amplituda impulsów wynosi dobre kilka V.
Mam taką drugą płytę z uszkodzonym BGA, ale jeszcze się uruchamia i tam dokonałem pomiaru.
clops35 napisał(a):Jaka jest rezystancja do masy na L8004?

Na cewce L8004 jest 1,51Ω
Udało mi się znaleźć boardview od podobnej płyty(Pegatron PT10FG REV 2.1) i faktycznie przyjmuję jak poniżej. (nie dysponuję schematem).
Obrazek

clops35 napisał(a):Zmierz napięcia gdy laptop jest włączony i nie ma obrazu na n.5, 6, 7, 8, 9, 19, 31, 32, 34, 36 U8000.

n.5-1V
n.6-1V
n.7-1V
n.8-0V
n.9-3,29V
n.19-3,36V
n.31-4,82V
n.32-2,6V
n.34-0V
n-36-0V
ale teraz na na L8004 też jest około 1V, ale obrazu dalej nie ma.

#5 Re: Toshiba Satellite C55-A-1KZ brak obrazu na wyświetlaczu.

przez clops35 18 kwietnia 2024, 22:17
dir napisał(a):Udało mi się znaleźć boardview od podobnej płyty(Pegatron PT10FG REV 2.1) i faktycznie przyjmuję jak poniżej. (nie dysponuję schematem).
Tutaj schemat-toshiba-satellite-c50-19t-pegatron-pt10f-uma-t39404.html?hilit=PT10F masz schemat, boardview i Biosy do Twojej płyty. o ile masz Rev 2.1

Jaki prąd pobiera płyta po podłączeniu zasilacza, a jaki po uruchomieniu?
Zmierz rezystancję do masy na n.8 i 36 U8000.

#6 Re: Toshiba Satellite C55-A-1KZ brak obrazu na wyświetlaczu.

przez dir 19 kwietnia 2024, 11:54
Po podłączeniu następuje od razu samo rozruch i na początku jest jakieś 0,85A a potem jakieś 1,1A, z tego co wiem to no normalny prąd rozruchu. Napięcie nie pływa, nie przechodzi postu.
n8 - 2,76 MΩ
n36 - 2,84 MΩ

Re: Toshiba Satellite C55-A-1KZ brak obrazu na wyświetlaczu.

przez Google Adsense [BOT] 19 kwietnia 2024, 11:54