• Jaką stację lutowniczą kupić?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Jaką stację lutowniczą kupić?

franekx6 16 Квітня 2024, 11:24
Cześć
Musze w końcu wymienić swojego wysłużonego QUICK 706. Wciąż daję rade ale denerwuje brak możliwości szybkiej wymiany grota jak w JBC czy za mała moc (czasem są problemy z lutowaniem małych elementów cienkim grotem ze względu na tak mi się wydaję małą moc grzałki)
Nie mam jakiegoś faworyta ale wstępnie zastanawiałem się nad JBC CD-2BQF a obecnie dosyć nad Aixun T420D. Dwukanałowa nie jest mi jakoś niezbędna lecz często brakuje termopęsety w celu wylutowania elementu SMD gdzie w około pełno plastików i lutowanie HOT AIR jest wtedy ograniczone (trzeba oklejać elementy i mocno uważać). W Aixun T420D w awaryjnych sytuacjach można by użyć obydwu kolb naraz i wylutować jakiś rezystor/kondensator/cewkę SMD ew. czy jest możliwość dokupienia i użycia termopęsety np. JBC HT420 bądź innej co było by idealnym rozwiązaniem mieć jeden kanał pod termopęsete a drugi pod pojedynczy grot.
Będę wdzięczny za podpowiedź co kupić. To co powyżej to tylko moje sugestie i przybliżone wymagania.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

Re: Jaką stację lutowniczą kupić?

Google Adsense [BOT] 16 Квітня 2024, 11:24

#2 Re: Jaką stację lutowniczą kupić?

Klamotek 24 Квітня 2024, 22:47
Aixun T420D całkiem nieźle się sprawuje.
Ale osobiście uważam, że lepiej użyć po prostu szerszego grota — zamiast kupować termo pęsetę.
Do niektórych zastosowań wręcz grota - szpatułki...
Ja na co dzień, używam z jednej strony ... C245 - a z drugiej C210,
Można i C115 (mam kolbę w zapasie) - ale jakoś nie miałem takiej potrzeby.

Re: Jaką stację lutowniczą kupić?

Google Adsense [BOT] 24 Квітня 2024, 22:47
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Подібні Теми
LENOVO ThinkBook 14 G6 IRL 21KG jaka matryca?[РІШЕНО]

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей