• Thermopady - jakie stosować

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Thermopady - jakie stosować

przez smoovb 21 stycznia 2011, 10:08
Witam,
czy mogę prosić o informacje jakie thermopady warto stosować po rebalingu na BGA aby zmniejszyć temperaturę na układzie i zarazem przedłużyć ich żywotność.
Na alledrogo jest kilkanaście ogłoszeń z termopadami ale ciężko mi podjąć decyzje w sprawie zakupu (różnice cenowe też są znaczące od 8-60zł).
Ewentualnie może ktoś ma namiary na jakiegoś sprzedawcę, u którego warto dokonać zakupu.
Proszę o informację na co warto zwracać uwagę, ewentualnie o namiary na dobre źródło.
Pozdrawiam

Re: Thermopady - jakie stosować

przez Google Adsense [BOT] 21 stycznia 2011, 10:08

#2 Re: Thermopady - jakie stosować

przez smoovb 23 maja 2011, 21:04
Ponawiam swoje pytanie, pewnie wiele osób na forum wymienia zużyte termopady zwłaszcza przy reballingu lub przy wymianie układu na nowy.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i informacje w tym temacie.
Pozdrawiam.

#3 Re: Thermopady - jakie stosować

przez delp 23 maja 2011, 21:15
Zauważyłem że niektórzy koledzy stosują miedziane blaszki i zakładają cieńsze termopady. Ceny termopadów są uzależnione przede wszystkim od grubości termopadu oraz przewodności cieplnej. Dlatego taka rozbieżność jak pisałeś. /są i droższe ;) /

#4 Re: Thermopady - jakie stosować

przez kamil198405 23 maja 2011, 21:26
Nieraz po reballingu nie warto stosować thermopadów. Jeżeli mam możliwość kładę pastę termoprzewodzącą arctic ceramique jest ona dość gęsta i nie wypływa z powierzchni rdzenia.

#5 Re: Thermopady - jakie stosować

przez Anonymous 24 maja 2011, 20:57
Termopady firmy 3M w zależności od przestrzeni między rdzeniem chipa, a radiatorem. Można dostać na giełdzie internetowej.

#6 Re: Thermopady - jakie stosować

przez pijan4 24 maja 2011, 21:08
Witam

Zamowilem kiedys thermopady od firmy kamilnotebook i bylem bardzo zadowolony. Cena moze zwalic z nog ale towar pierwsza klasa.

#7 Re: Thermopady - jakie stosować

przez smoovb 24 maja 2011, 21:36
Osobiście zacząłem się zastanawiać czy termopady sprzedawane na aukcjach jak i te w podanym linku powyżej są dobrym rozwiązaniem (jest to ten sam produkt).
Miałem już 3 przypadki, że po wymianie ukł. gdzie użyłem ww. termopadów laptop wrócił na reklamacje po 1-3 miesiącach. Źródło zakupionych układów sprawdzone wiec to raczej nie jest wina układu.
Co sądzicie o stosowaniu metalowych blaszek gr. 0,1mm lub troszeczkę grubszych w zależności od przerwy miedzy radiatorem a rdzeniem ukł. ?
Czy ktoś korzysta z takiego patentu aby termopad zastąpić miedzianą blaszka?

#8 Re: Thermopady - jakie stosować

przez adam1114 24 maja 2011, 21:41
kamil198405 napisał(a):Nieraz po reballingu nie warto stosować thermopadów. Jeżeli mam możliwość kładę pastę termoprzewodzącą arctic ceramique jest ona dość gęsta i nie wypływa z powierzchni rdzenia.

Możesz rozwinąć myśl ?
Tam gdzie odstęp jest na tyle duży, że powinien znajdować się termopad, nie stosujesz go i dajesz tylko pastę ?
Dobrze to zrozumiałem ?

#9 Re: Thermopady - jakie stosować

przez DjDave 24 maja 2011, 21:54
Zadaniem pasty jest zwiększyć powierzchnię styku poprzez uzupełnienie mikronierówności. Dlatego działa odpowiednio tylko gdy jej warstwa jest cieniutka. Jeżeli rdzeń nie dotyka układu nie można stosować pasty.

#10 Re: Thermopady - jakie stosować

przez adam1114 24 maja 2011, 22:10
To jest oczywista oczywistość, że tak powiem, jednak w znaczącej ilości przypadków, gdy jest thermopad, to właśnie jakiś odstęp jest, i stąd moje pytanie do kolegi kamil.

#11 Re: Thermopady - jakie stosować

przez Macpod 25 maja 2011, 12:02
Moim zdaniem najlepiej sprawdzają się blaszki miedziane i dobra pasta termoprzewodząca, bije to na łeb wszystkie termopady jakie do tej pory stosowałem;) Blaszki takie można kupić np. na Ebay, ale można też pewnie zamówić w jakiejś firmie większą ilość (wyjdzie na pewno dużo taniej). Oczywiście o różnych grubościach.

#12 Re: Thermopady - jakie stosować

przez demeo 25 maja 2011, 12:08
Kamikazepl napisał(a):Moim zdaniem najlepiej sprawdzają się blaszki miedziane i dobra pasta termoprzewodząca, bije to na łeb wszystkie termopady jakie do tej pory stosowałem;) Blaszki takie można kupić np. na Ebay, ale można też pewnie zamówić w jakiejś firmie większą ilość (wyjdzie na pewno dużo taniej). Oczywiście o różnych grubościach.

Ceny pojedynczych blaszek na ebay są szalone, przed założeniem takiej blaszki musisz najpierw szczelinomierzem zmierzyć prześwit między radiatorem a rdzeniem GPU tak by dociskając radiator nie narobić uszkodzeń mechanicznych i nie spowodować zbyt dużych naprężeń.
Moim zdaniem metoda bardzo dobra, ale wymaga sporej precyzji w dobieraniu grubości miedzi, niestety mało kto mierzy i dobiera odpowiednie blaszki, a ludzie je kupują na potęgę jako uniwersalne.

--
pozdrawiam,
demeo

#13 Re: Thermopady - jakie stosować

przez Macpod 25 maja 2011, 12:10
Dlatego najlepiej jest kupić jak mówiłem, w jakiejś firmie i różne grubości i sobie dopasowywać;)

#14 Re: Thermopady - jakie stosować

przez czorny 14 sierpnia 2011, 16:20
Witam.

Wczoraj miałem przyjemność doświadczyć jak ważne znaczenie ma termopad. Acer Aspire 5535 i rebalowany IGP 216-0674026, na który dałem nowy termopad zakupiony w arkuszu grubości 1mm. Termopara przyłożona do radiatora przy procesorze i gdy po uruchominiu windowsa kończyły się uruchamiać poszczególne aplikacje temperatura dochodziła do 80 stopni i po chwili laptop się wyłączał. Zmieniłem procesor, ram, paste na procesorze i cały radiator z drugiego takiego samego laptopa. Efekty dalej te same więc gdy zabrakło mi pomysłów położyłem termopad z odzysku z innego laptopa, ale w dosyć dobrym stanie. Jakie było moje zdziwienie gdy po uruchomieniu wszystkiego temperatura nie przekroczyła 50 stopni. Po uruchomieniu Furmarka doszła max do 75 stopni. Termopad zakupiony w arkuszu jak widać nadaje się do śmieci, a kupiłem go oczywiście od Chińczyków gdy zamawiałem stacje poprostu przy okazji. Dziś szperając w googlach znalazłem kilka ciekawych opcji i może się komuś przydadzą te linki:

http://www.sidewindercomputers.com/therinmat.html

http://www.mintpc.co.uk/gap-filling-thermal-pads-6wmk/

#15 Re: Thermopady - jakie stosować

przez demeo 14 sierpnia 2011, 16:32
czorny napisał(a):Witam.

Ja ten temat już dawno przerobiłem, swego czasu bawiłem się w testowanie i porównywanie termopadów i padów/blaszek miedzianych (była o tym rozmowa na forum). Pady miedziane odpowiednio dopasowane dają najlepsze efekty, lecz ilość czasu potrzebna na dopasowanie pada (odpowiednia grubość) wymiary itp. itd. skutecznie dyskwalifikuje je do użycia w serwisach. Nadają się jedynie dla entuzjastów tuningu i maniaków chłodzenia ;-).

Może wiesz kto jest producentem padów z powyższego linku?

--
pozdrawiam,
demeo

#16 Re: Thermopady - jakie stosować

przez adam1114 14 sierpnia 2011, 16:39
Ja ostatnio widziałem jeszcze inne rozwiązanie:
Układ -> cieniutki thermopad -> cienka płytka miedziana -> pasta -> radiator.

Nie stosowałem jeszcze ale warto było by przeprowadzić testy, czy ma to sens.

#17 Re: Thermopady - jakie stosować

przez czorny 14 sierpnia 2011, 16:53
demeo napisał(a):
czorny napisał(a):Witam.

Może wiesz kto jest producentem padów z powyższego linku?

--
pozdrawiam,
demeo

Niestety chciałbym też znać tę tajemnicę, a co do entuzjastów to się zgadzam, że w serwisie nie ma czasu na takie zabiegi. Gość w linku powyżej opisuje też sposób na obniżenie temperatury poprzez niedociskanie termopada za pierwszym razem do końca. Należy wg niego potestować/wygrzać przez kilka godzin pad i potem dokręcić śrubkami radiator, a po powtórzeniu operacji ponoć można uzskać znów kilka stopni w dół. Niestety nie wiem czy jest to zgodne z prawdą, ale chętnie kupie te kilka padów u niego i bez wygrzewania położe na układy zarówno jak i Aspire 5535 i DV7. Widać, że nie warto kupować całych arkuszy od Chińczyków (chyba, że ma się sprawdzonego sprzedawcę) bo specyfikację nam podadzą jak najlepszą aby tylko u nich kupić. Sądzę iż nie ma co żałować kasy na tego typu zakupy jeśli pady są sprawdzone bo klient będzie zadowolony i prędko nie wróci z reklamacją. Jeśli znajdę dobre termopady gdzieś u Chińczyków to oczywiście dam znać.

#18 Re: Thermopady - jakie stosować

przez demeo 14 sierpnia 2011, 17:16
Te same thermopady/termopady są sprzedawane przez firmę RS Components w niższych cenach, pod ich własną marką i też nie podają kto jest ich producentem.

--
pozdrawiam,
demeo

#19 Re: Thermopady - jakie stosować

przez mareksmd 22 września 2011, 10:43
Moim prywatnym daniem im mniej przerw czy płaskich powierzchni stykających się np: rdzeń->termopad->termopad->radiator (tu mamy 4) tym lepiej. Czyli opcja blaszka i termopad odpada. Na każdym takim połączeniu są poważne straty temperatury mimo stosowania pasty.
Panowie czas montażu blaszki łącznie z testem wysokości nie jest aż taki długi, wystrczy mieć np. trzy grubości i będzie ok.

#20 Re: Thermopady - jakie stosować

przez demeo 22 września 2011, 10:57
Owszem czas montażu nie jest długi jeśli ma się gotowe i ładnie pocięte gilotyną blaszki. Z reguły wystarczają grubości od 0,5mm do 0,8mm. Tnąc nożycami takie blaszki podlegają one odkształceniom i nie nadają się już na pady. Do tego należy pamiętać o zabezpieczeniu całego czipu w przypadku przesunięcia/wysunięcia blaszki. Nawet producenci naklejają na czip folię z wyciętym miejscem na rdzeń.

--
pozdrawiam,
demeo

Re: Thermopady - jakie stosować

przez Google Adsense [BOT] 22 września 2011, 10:57
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).