• Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

przez cmilak34 5 maja 2024, 10:44
Witam,
trafił mi się dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G)

Obrazek
Obrazek

Kontroler: Marvel 88SS9189-BLD2
Obrazek

Objawy:
- dysk jest totalnie martwy, brak jakiekolwiek reakcji po podłączeniu do komputera,
- pobór prądu (0,01 A)
- pod termowizją jedyny nagrzewający się element to sam kontroler,
- sprawdzałem napięcia zgodnie z wątkiem (https://forum.hddguru.com/viewtopic.php ... w=previous) - wszystkie wydają się prawidłowe (typowe 1, 1,8, 3 oraz 5 V).

Czy jest jeszcze jakakolwiek szansa na odzyskanie danych? Zakładam, ze wymiana kontrolera bez utraty danych jest niemożliwa.
Czy jest sens zrobić reflow/rebaling kontrolera?

Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

przez Google Adsense [BOT] 5 maja 2024, 10:44

#2 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji  [ROZWIĄZANY]

przez Kaleron 6 maja 2024, 11:26
Nie ma sensu ruszać kontrolera. Najprawdopodobniej problem leży po stronie oprogramowania układowego. Założyłeś też wątek na Elektrodzie? Bo tam jest bardzo podobny przypadek. Jeśli to nie Ty, to pokaż, jak ten dysk widzi MHDD.

#3 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

przez carrneiro 6 maja 2024, 15:22
Sprawdź jeszcze diodę na wejściu. Jeśli przebita to i Marvell trup...

#4 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

przez Kaleron 7 maja 2024, 09:49
Sprawdzić można, ale jeśli to ten sam przypadek, co na Elektrodzie, to temperatura wskazywana przez termowizję nie koresponduje z tym podejrzeniem.

#5 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

przez ctro 7 maja 2024, 14:41
Pamiętaj, że różne termowizje mają w różny sposób ustawione współczynniki emisyjnosci i na tym samym obiekcie +/-10*C to możliwy błąd pomiarowy.

#6 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

przez cmilak34 10 maja 2024, 10:20
Kaleron napisał(a):Założyłeś też wątek na Elektrodzie?

Tak, nie dostałem żadnego powiadomienia na meila i myślałem, że tutaj nikt nie odpisał.

carrneiro napisał(a):Sprawdź jeszcze diodę na wejściu. Jeśli przebita to i Marvell trup...

Sprawdziłem w teście diody i wygląda okej

ctro napisał(a):Pamiętaj, że różne termowizje mają w różny sposób ustawione współczynniki emisyjnosci i na tym samym obiekcie +/-10*C to możliwy błąd pomiarowy.

Wykonałem jeszcze raz test termo.
Obrazek
Grzeje się sam środek kontrolera. Temperatury są jednak wyższe niż zapamiętałem. Rośnie powoli, ale udało mi się osiągnąć 48°C.

#7 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

przez Kaleron 20 maja 2024, 12:55
Cały czas podstawowym podejrzeniem pozostają błędy oprogramowania układowego.

#8 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

przez cmilak34 28 maja 2024, 09:35
No cóż, pozostaje zamknąć temat. Jeżeli ktoś chce się podjąć, to może napisać na priv, być może właściciel będzie zainteresowany ofertą.

Dziękuję wszystkim za pomoc.