• Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere il modello completo del supporto dati e la breve descrizione del problema.
  2. ToIl messaggio dell'argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema, ciò che è stato verificato, le conclusioni e la domanda.
  3. È ASSOLUTAMENTE VIETATO caricare la documentazione completa. Puoi caricare solo la piccola parte della documentazione che semplifica la diagnostica o la riparazione. Non è consentito caricare più di una pagina completa di documentazione per singolo argomento.
  4. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.

#1 Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

da cmilak34 5 maggio 2024, 11:44
Witam,
trafił mi się dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G)

Immagine
Immagine

Kontroler: Marvel 88SS9189-BLD2
Immagine

Objawy:
- dysk jest totalnie martwy, brak jakiekolwiek reakcji po podłączeniu do komputera,
- pobór prądu (0,01 A)
- pod termowizją jedyny nagrzewający się element to sam kontroler,
- sprawdzałem napięcia zgodnie z wątkiem (https://forum.hddguru.com/viewtopic.php ... w=previous) - wszystkie wydają się prawidłowe (typowe 1, 1,8, 3 oraz 5 V).

Czy jest jeszcze jakakolwiek szansa na odzyskanie danych? Zakładam, ze wymiana kontrolera bez utraty danych jest niemożliwa.
Czy jest sens zrobić reflow/rebaling kontrolera?

Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

da Google Adsense [BOT] 5 maggio 2024, 11:44

#2 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji  [RISOLTO]

da Kaleron 6 maggio 2024, 12:26
Nie ma sensu ruszać kontrolera. Najprawdopodobniej problem leży po stronie oprogramowania układowego. Założyłeś też wątek na Elektrodzie? Bo tam jest bardzo podobny przypadek. Jeśli to nie Ty, to pokaż, jak ten dysk widzi MHDD.

#3 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

da carrneiro 6 maggio 2024, 16:22
Sprawdź jeszcze diodę na wejściu. Jeśli przebita to i Marvell trup...

#4 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

da Kaleron 7 maggio 2024, 10:49
Sprawdzić można, ale jeśli to ten sam przypadek, co na Elektrodzie, to temperatura wskazywana przez termowizję nie koresponduje z tym podejrzeniem.

#5 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

da ctro 7 maggio 2024, 15:41
Pamiętaj, że różne termowizje mają w różny sposób ustawione współczynniki emisyjnosci i na tym samym obiekcie +/-10*C to możliwy błąd pomiarowy.

#6 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

da cmilak34 10 maggio 2024, 11:20
Kaleron ha scritto:Założyłeś też wątek na Elektrodzie?

Tak, nie dostałem żadnego powiadomienia na meila i myślałem, że tutaj nikt nie odpisał.

carrneiro ha scritto:Sprawdź jeszcze diodę na wejściu. Jeśli przebita to i Marvell trup...

Sprawdziłem w teście diody i wygląda okej

ctro ha scritto:Pamiętaj, że różne termowizje mają w różny sposób ustawione współczynniki emisyjnosci i na tym samym obiekcie +/-10*C to możliwy błąd pomiarowy.

Wykonałem jeszcze raz test termo.
Immagine
Grzeje się sam środek kontrolera. Temperatury są jednak wyższe niż zapamiętałem. Rośnie powoli, ale udało mi się osiągnąć 48°C.

#7 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

da Kaleron 20 maggio 2024, 13:55
Cały czas podstawowym podejrzeniem pozostają błędy oprogramowania układowego.

#8 Re: Dysk SSD SanDisk Ultra II 480 GB 2.5" (SDSSDHII-480G) - brak reakcji

da cmilak34 28 maggio 2024, 10:35
No cóż, pozostaje zamknąć temat. Jeżeli ktoś chce się podjąć, to może napisać na priv, być może właściciel będzie zainteresowany ofertą.

Dziękuję wszystkim za pomoc.