#1 Samsung SCX-3200 - wyłącza się od razu gdy zacznie kręcić bębnem (JC44-00195A)
от DaCoPL • 26 Апрель 2024, 15:45
Marka i model : Samsung SCX-3200
Płyta główna: Bluemountain-V2 JC44-00195A
Objaw: Załączamy drukarkę, zaczyna pracować skaner (testuje się?), po chwili zaczyna kręcić bęben i po ułamku sekundy drukarka wyłącza się.
Gdy zaczyna pracować sinik bębna pojawiają się spadki napięć w liniach 24V i 5V wychodzących z zasilacza. Gdy podłączyłem się zasilaczem laboratoryjnym do 24V i resztę zasiliłem z zasilacza drukarki, wszystko pracuje jak trzeba.
Pomyślałem, że może wszystkie tryba itd generują zbyt duży opór i wzrasta prąd i zasilacz nie wydala, ale zostawiłem sam bęben bez tryb i też się wyłącza.
Prąd na linii 24V max 0,6A, gdy był podłączony do laboratoryjnego.
Wymieniłem kondensatory w zasilaczu po stronie wtórnej i nic.
Proszę o pomoc w diagnozie. Pozdrawiam.
Płyta główna: Bluemountain-V2 JC44-00195A
Objaw: Załączamy drukarkę, zaczyna pracować skaner (testuje się?), po chwili zaczyna kręcić bęben i po ułamku sekundy drukarka wyłącza się.
Gdy zaczyna pracować sinik bębna pojawiają się spadki napięć w liniach 24V i 5V wychodzących z zasilacza. Gdy podłączyłem się zasilaczem laboratoryjnym do 24V i resztę zasiliłem z zasilacza drukarki, wszystko pracuje jak trzeba.
Pomyślałem, że może wszystkie tryba itd generują zbyt duży opór i wzrasta prąd i zasilacz nie wydala, ale zostawiłem sam bęben bez tryb i też się wyłącza.
Prąd na linii 24V max 0,6A, gdy był podłączony do laboratoryjnego.
Wymieniłem kondensatory w zasilaczu po stronie wtórnej i nic.
Proszę o pomoc w diagnozie. Pozdrawiam.