• Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the full model of data carrier and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem, what was checked, your conclusions and the question.
  3. Uploading of any complete instruction/schematics files is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more than one complete page of instruction/schematic per single topic.
  4. It is only allowed to describe one faulty device per topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

by iT0mT0m 11 June 2024, 14:47
Witam,

Dostałem do zdiagnozowania dysk zewnętrzny WD Elements 2TB (WDBU6Y0020BBK-WESN), który ma taki objaw, że po podłączeniu go do komputera słychać na chwilę start motoru od talerzy, ale dosłownie za 1 sekundę się zatrzymują. Ruchu głowicy w ogóle nie słychać. Sprawdziłem diody i żadna nie wskazuje na to, aby była uszkodzona. Dysk komputer rozpoznaje po USB, ale widzi go jako niezainicjalizowany, a DMDE zgłasza brak dostępu, bo nie widzi wtedy żadnych partycji. Możliwe jest, że zablokowała się głowica i dysk wyłącza motor w celu bezpieczeństwa? Co mogę tu jeszcze sprawdzić?

Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

by Google Adsense [BOT] 11 June 2024, 14:47

#2 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB

by JWKrzysiek 11 June 2024, 15:59
Takie pytanie z oczywistych nieoczywistych
dysk wyjmowałeś z obudowy i podłączałeś na sata czy po usb
bo często uszkodzeniu ulegają obudowy dysków

#3 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB

by iT0mT0m 11 June 2024, 16:32
Tam jest zespolone gniazdo USB na płytce dysku. Nie ma możliwości podłączenia tam poprzez port SATA gdyż go nie ma. Próbowałem też na innym kablu, ale nic to nie dało.

#4 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

by Kaleron 11 June 2024, 17:48
Podaj model samego dysku, a nie obudowy.
iT0mT0m wrote:sprawdziłem diody i żadna nie wskazuje na to, aby była uszkodzona.
- nic dziwnego - gdyby któraś była, dysk nie próbowałby rozkręcić talerzy.
iT0mT0m wrote:Dysk komputer rozpoznaje po USB
- prawdopodobnie masz komunikację wyłącznie z mostkiem USB-SATA, a nie z dyskiem. Czas, kiedy dysk kręci talerzami, wydaje się być zbyt krótkim, by dysk mógł przejść pełną inicjalizację.
iT0mT0m wrote:widzi go jako niezainicjalizowany, a DMDE zgłasza brak dostępu, bo nie widzi wtedy żadnych partycji.
- co też wskazuje na to, że komunikacji z samym dyskiem nie masz.
iT0mT0m wrote:Możliwe jest, że zablokowała się głowica i dysk wyłącza motor w celu bezpieczeństwa?
-hm...klient oczywiście do upadku dysku się nie przyznał...ale tak, objaw wskazuje na możliwość uszkodzenia mechanicznego.
iT0mT0m wrote: Co mogę tu jeszcze sprawdzić?
- prawdopodobnie niewiele, ale podaj najpierw model dysku.

JWKrzysiek wrote:często uszkodzeniu ulegają obudowy dysków
- jak często? kilka % przyczyn usterek? Przy czym najczęściej, to wyłamane przez użytkownika złącze USB.

iT0mT0m wrote:Nie ma możliwości podłączenia tam poprzez port SATA gdyż go nie ma.
- to, że nie masz wyprowadzonego portu SATA, jeszcze nie znaczy, że nie da się ominąć mostka...ale podaj model dysku.

#5 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

by iT0mT0m 11 June 2024, 18:21
Image

Podsyłam zdjęcie modelu dysku.

#6 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

by Kaleron 12 June 2024, 12:32
Ze względu na zablokowanie dostępu do oprogramowania układowego, nie będzie prosto podłączyć go po SATA. A warto byłoby to zrobić, by sprawdzić, co powie rejestr błędów i rejestr stanu. Cały czas na stole leży podejrzenie problemu mechanicznego, ale ponieważ otwieranie go jest dość inwazyjną metodą diagnostyki, warto byłoby się upewnić, że to to. Tym bardziej, że nowsze modele są podatne na problemy oprogramowania układowego i zawsze trzeba brać je pod uwagę, nawet, jeśli nie podstawowy problem, to jako usterkę towarzyszącą uszkodzeniom mechanicznym. I musiałbym sprawdzić, bo nie jestem na 100 % pewny, ale to może być dysk SED = możemy mieć dodatkowy problem z odszyfrowaniem zawartości.

#7 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

by iT0mT0m 12 June 2024, 12:58
Czyli pozostaje jedynie firma, która zajmuje się profesionalnym odzyskiwaniem danych, otworzy dysk w sterylnych warunkach i zweryfikuje mechaniczne części dysku.

#8 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

by Kaleron 12 June 2024, 15:27
...i tak samo sprawdzi oprogramowanie układowe. Bo "na sucho" co najwyżej mogę spróbować odblokować Ci wsad z EEPROMu, ale jak przyjdzie do grzebania w strefie serwisowej, to na odległość nie bardzo to widzę.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).