• Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

от iT0mT0m 11 Июнь 2024, 14:47
Witam,

Dostałem do zdiagnozowania dysk zewnętrzny WD Elements 2TB (WDBU6Y0020BBK-WESN), który ma taki objaw, że po podłączeniu go do komputera słychać na chwilę start motoru od talerzy, ale dosłownie za 1 sekundę się zatrzymują. Ruchu głowicy w ogóle nie słychać. Sprawdziłem diody i żadna nie wskazuje na to, aby była uszkodzona. Dysk komputer rozpoznaje po USB, ale widzi go jako niezainicjalizowany, a DMDE zgłasza brak dostępu, bo nie widzi wtedy żadnych partycji. Możliwe jest, że zablokowała się głowica i dysk wyłącza motor w celu bezpieczeństwa? Co mogę tu jeszcze sprawdzić?

Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

от Google Adsense [BOT] 11 Июнь 2024, 14:47

#2 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB

от JWKrzysiek 11 Июнь 2024, 15:59
Takie pytanie z oczywistych nieoczywistych
dysk wyjmowałeś z obudowy i podłączałeś na sata czy po usb
bo często uszkodzeniu ulegają obudowy dysków

#3 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB

от iT0mT0m 11 Июнь 2024, 16:32
Tam jest zespolone gniazdo USB na płytce dysku. Nie ma możliwości podłączenia tam poprzez port SATA gdyż go nie ma. Próbowałem też na innym kablu, ale nic to nie dało.

#4 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

от Kaleron 11 Июнь 2024, 17:48
Podaj model samego dysku, a nie obudowy.
iT0mT0m писал(а):sprawdziłem diody i żadna nie wskazuje na to, aby była uszkodzona.
- nic dziwnego - gdyby któraś była, dysk nie próbowałby rozkręcić talerzy.
iT0mT0m писал(а):Dysk komputer rozpoznaje po USB
- prawdopodobnie masz komunikację wyłącznie z mostkiem USB-SATA, a nie z dyskiem. Czas, kiedy dysk kręci talerzami, wydaje się być zbyt krótkim, by dysk mógł przejść pełną inicjalizację.
iT0mT0m писал(а):widzi go jako niezainicjalizowany, a DMDE zgłasza brak dostępu, bo nie widzi wtedy żadnych partycji.
- co też wskazuje na to, że komunikacji z samym dyskiem nie masz.
iT0mT0m писал(а):Możliwe jest, że zablokowała się głowica i dysk wyłącza motor w celu bezpieczeństwa?
-hm...klient oczywiście do upadku dysku się nie przyznał...ale tak, objaw wskazuje na możliwość uszkodzenia mechanicznego.
iT0mT0m писал(а): Co mogę tu jeszcze sprawdzić?
- prawdopodobnie niewiele, ale podaj najpierw model dysku.

JWKrzysiek писал(а):często uszkodzeniu ulegają obudowy dysków
- jak często? kilka % przyczyn usterek? Przy czym najczęściej, to wyłamane przez użytkownika złącze USB.

iT0mT0m писал(а):Nie ma możliwości podłączenia tam poprzez port SATA gdyż go nie ma.
- to, że nie masz wyprowadzonego portu SATA, jeszcze nie znaczy, że nie da się ominąć mostka...ale podaj model dysku.

#5 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

от iT0mT0m 11 Июнь 2024, 18:21
Изображение

Podsyłam zdjęcie modelu dysku.

#6 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

от Kaleron 12 Июнь 2024, 12:32
Ze względu na zablokowanie dostępu do oprogramowania układowego, nie będzie prosto podłączyć go po SATA. A warto byłoby to zrobić, by sprawdzić, co powie rejestr błędów i rejestr stanu. Cały czas na stole leży podejrzenie problemu mechanicznego, ale ponieważ otwieranie go jest dość inwazyjną metodą diagnostyki, warto byłoby się upewnić, że to to. Tym bardziej, że nowsze modele są podatne na problemy oprogramowania układowego i zawsze trzeba brać je pod uwagę, nawet, jeśli nie podstawowy problem, to jako usterkę towarzyszącą uszkodzeniom mechanicznym. I musiałbym sprawdzić, bo nie jestem na 100 % pewny, ale to może być dysk SED = możemy mieć dodatkowy problem z odszyfrowaniem zawartości.

#7 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

от iT0mT0m 12 Июнь 2024, 12:58
Czyli pozostaje jedynie firma, która zajmuje się profesionalnym odzyskiwaniem danych, otworzy dysk w sterylnych warunkach i zweryfikuje mechaniczne części dysku.

#8 Re: Dysk zewnętrzny WD Elements 2TB - rozkręca się na 1 sekundę

от Kaleron 12 Июнь 2024, 15:27
...i tak samo sprawdzi oprogramowanie układowe. Bo "na sucho" co najwyżej mogę spróbować odblokować Ci wsad z EEPROMu, ale jak przyjdzie do grzebania w strefie serwisowej, to na odległość nie bardzo to widzę.

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).