• Asus X542UQ 2.0 trup.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus X542UQ 2.0 trup.

przez majdanos 2 lipca 2024, 19:46
Witam serdecznie. Jest to moja pierwsza naprawa wiec prosiłbym o wyrozumiałość. Pacjent Asus r542u płyta X542UQ 2.0 brak reakcji na wlącznik, brak ładowania baterii, trup totalny. odlaczona bateria, zasilanie z ładowarki. rezystancja nie jest zanizona na cewkach. zasilanie idzie na tranzystor PQ8901 i dalej nie pojawia się nic. wnioskuje brak sterowania ów tranzystorem(zresztą innymi też). pogrzebałem doszedłem ze moze byc uszkodzony BQ24780S wymieniłem na nowy.brak zmiany. pomiary BQ24780S:
n5 0v
n6 2.6v
n18 0v
n24 0v
n28 19.1v
na rezystorze pomiarowym napiecie ok 1v.
może to glupie co zrobiłem ale podałem 18,5v 0,1 a na rezystor pomiarowy po zmierzeniu rezystancji i nic się nie grzeje nie ma żadnego poboru prądu. Jedynie na cewce PL8901 jest ok 1.3v ktore spada przy pomiarze.sprawdzałem klucze nie maja przebicia.. prosze o jakieś wskazówki.

Re: Asus X542UQ 2.0 trup.

przez Google Adsense [BOT] 2 lipca 2024, 19:46

#2 Re: Asus X542UQ 2.0 trup.  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 3 lipca 2024, 17:55
Wskazówka 1: proszę przeczytać uważnie Szkolenie nr 1: szkolenie-nr-1-podstawy-diagnostyki-plyt-glownych-laptopow-t986.html - tam znajdziesz metody diagnostyki tego typu uszkodzenia.

Wskazówka 2: jeśli przy prawidłowym zasilaniu faktycznie nie masz żadnego napięcia na n. 24 chargera BQ24780, to charger jest uszkodzony - gdyby wyjście stabilizatora było zewnętrznie zwarte do masy, to układ nagrzewałby się i płyta pobierałaby ponad 100mA w spoczynku.

Wskazówka 3: rezystancje tranzystorów obwodu wejściowego (PQ8901 i PQ8902) są bardzo istotne z punktu widzenia chargera. Jeśli występuje zwarcie lub zbyt niska rezystancja między drenem a źródłem lub między bramką a źródłem któregokolwiek z tych tranzystorów, charger nie wygeneruje napięcia 26V, potrzebnego do ich załączenia.

#3 Re: Asus X542UQ 2.0 trup.

przez majdanos 5 lipca 2024, 21:12
Podpowiedz nr 2 była słuszna. Podmiana BQ24780s zaowocowała wysterowaniem tranzystorów wejściowych, gdy pojawiło się 3.3v i 5v na cewkach wiedziałem ze jestem w domu :D laptop ożył, bateria się ładuje. Dziękuje za odzew pierwsza naprawa za mną a to buduje i daje kopa do dalszych prób napraw. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Re: Asus X542UQ 2.0 trup.

przez Google Adsense [BOT] 5 lipca 2024, 21:12