#1 Acer Aspire 7 A715-42G, Ryzen 7 5700U [LA-K831P] - losowe restarty, BSOD'y
przez atlantis2 • 24 maja 2024, 06:52
Platforma: Compal LA-K831P, GH5VZ
Witam, nabyłem okazyjnie sprzęt jak w tytule. Laptop potrafi przepracować 2 godziny pod obciążeniem np. w OCCT lub FurMark'u, a czasem łapie BSOD'y i restarty w np. podczas przeglądania internetu. Czasem nawet potrafi się wysypać w trakcie uruchamiania systemu.
BSOD'y są losowego typu (irql_not_less_or_equal, PAGE FAULT IN NONPAGED AREA, Kernel Security Check Failure itp.)
W dzienniku zdarzeń jest tylko "Kernel-power" błąd 41.
Co zostało sprawdzone:
1) wymiana RAM + sprawdzenie w obu slotach (MemTest bez błędów)
2) wymiana SSD
3) zmiana wsadu BIOS bez skutku
4) instalacja Win10, Win11 i różne sterowniki (z windows update czy ze strony producenta - bez zmian)
Znalazłem też dyskusję na temat tego modelu:
https://community.acer.com/en/discussio ... -a-browser
Wynika z niej, że inni mają również takie same problemy. Pytanie gdzie szukać przyczyny? Stare Toshiby cierpiały na problemy z kondensatorem NEC-Tokin - może tu też jakieś kondensatory nie domagają?
Witam, nabyłem okazyjnie sprzęt jak w tytule. Laptop potrafi przepracować 2 godziny pod obciążeniem np. w OCCT lub FurMark'u, a czasem łapie BSOD'y i restarty w np. podczas przeglądania internetu. Czasem nawet potrafi się wysypać w trakcie uruchamiania systemu.
BSOD'y są losowego typu (irql_not_less_or_equal, PAGE FAULT IN NONPAGED AREA, Kernel Security Check Failure itp.)
W dzienniku zdarzeń jest tylko "Kernel-power" błąd 41.
Co zostało sprawdzone:
1) wymiana RAM + sprawdzenie w obu slotach (MemTest bez błędów)
2) wymiana SSD
3) zmiana wsadu BIOS bez skutku
4) instalacja Win10, Win11 i różne sterowniki (z windows update czy ze strony producenta - bez zmian)
Znalazłem też dyskusję na temat tego modelu:
https://community.acer.com/en/discussio ... -a-browser
Wynika z niej, że inni mają również takie same problemy. Pytanie gdzie szukać przyczyny? Stare Toshiby cierpiały na problemy z kondensatorem NEC-Tokin - może tu też jakieś kondensatory nie domagają?