• Lenovo X1 Carbon 6th Gen - system nie wykrywa Thunderbolt oraz brak obrazu po HDMI

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo X1 Carbon 6th Gen - system nie wykrywa Thunderbolt oraz brak obrazu po HDMI

przez msiedlin 2 lipca 2024, 21:31
Witajcie mam "pacjenta" Lenovo 6th gen X1 carbon
Model , o którym mowa to
ThinkPad X1 Carbon G6-20KH (20KH007JPB).... z 2018r.

System nie widzi kontrolera thunderbolt nie działa także wyjście HDMI, prawdopodobnie ,z tego co czytałem, to po aktualizacji firmware programem Lenovo vantage.
Czy ktoś z kolegów przerabiał temat i ma na tą dolegliwość skuteczną receptę ? :)

Pozdrowienia
Michał

Re: Lenovo X1 Carbon 6th Gen - system nie wykrywa Thunderbolt oraz brak obrazu po HDMI

przez Google Adsense [BOT] 2 lipca 2024, 21:31

#2 Re: Lenovo X1 Carbon 6th Gen - system nie wykrywa Thunderbolt oraz brak obrazu po HDMI

przez msiedlin 4 lipca 2024, 09:32
Witajcie, poczytałem trochę. Wynika z tego ,że mój przypadek nie jest odosobniony, a firma Lenovo nie wspiera tego problemu.
Thunderbolt ma swój extra spi flash oznaczony na płycie U184 - W25Q80JVSNIQ_SO8 nie znalazłem do niego prawidłowego wsadu jakby ktoś dysponował to byłbym wdzięczny.

Ze swojej strony spróbuje go wylutować zrobić z niego kopie i spróbuje go skasować i zaprogramować weryfikując jego sprawność. oryginalny soft narażał pewnie kość na dużą ilość zapisów i odczytów - kość przez to uszkadza się.

Pozdrawiam
Michał

#3 Re: Lenovo X1 Carbon 6th Gen - system nie wykrywa Thunderbolt oraz brak obrazu po HDMI

przez pehol193 4 lipca 2024, 13:00
Taki wsad do Lenovo t480 pobierałem ze strony Lenovo, pod hasłem "Lenovo t480 Thunderbolt software".

#4 Re: Lenovo X1 Carbon 6th Gen - system nie wykrywa Thunderbolt oraz brak obrazu po HDMI

przez msiedlin 4 lipca 2024, 20:34
Witaj, ale wyłuskiwałeś z tego update binarkę czy robiłeś update pod windowsem ? U mnie update pod windowsem nie przechodzi bo w urządzeniach systemowych thunderbolt jest niewidoczny .

Pozdrawiam
Michał

#5 Re: Lenovo X1 Carbon 6th Gen - system nie wykrywa Thunderbolt oraz brak obrazu po HDMI

przez msiedlin 8 lipca 2024, 20:09
Witajcie wgrałem do U184 (flash od tunderbolta) binarką zaciągniętą z sieci oznaczoną jako prawidłowa. Dla bezpieczeństwa wstawiłem nową kość lecz nie zmieniło to sytuacji dalej tunderbolt był niewidoczny i brak obrazu na HDMI. Postanowiłem spróbować downgrade biosa i coś poszło nie tak :( .laptop się uruchamia można wejść do biosa ale przy próbie bootowania obraz znika i porty USB stają się nieaktywne. Po ponownym włączeniu po wyjęciu baterii głównej i RTC to samo. Można wejść w diagnostykę błędów nie wyrzuca, dyski widzi ale przy próbie ładowania windows czy linux zanika obraz . Padł pewnie któryś z wsadów BIOS albo EC co koledzy radzą? Trzeba wgrać komplet wsadów bios+EC czy naprawiać to co jeszcze zostało jakimiś narzędziami ?
Pozdrawiam
Michał

#6 Re: Lenovo X1 Carbon 6th Gen - system nie wykrywa Thunderbolt oraz brak obrazu po HDMI

przez carrneiro 9 lipca 2024, 13:41
Nowa kość DV czy JV?
Masz poziom inżynieryjny, więc coś mi się nie zgadza :?
PS. ten soft w usb-c przeważnie nie różni się od siebie. Porównałeś oba wsady?

#7 Re: Lenovo X1 Carbon 6th Gen - system nie wykrywa Thunderbolt oraz brak obrazu po HDMI

przez msiedlin 11 lipca 2024, 11:50
Bios naprawiony, wracamy do punktu wyjścia. Gdyby ktoś miał sprawdzony wsad do U184 (flash spi thunderbold ) proszę o upload.

edit: tak się zastanawiam,ponieważ nie zauważyłem uszkodzenia fizycznego flasha SPI U184 czy nie dochodzi w tych laptopach do uszkodzenia głównego sterownika thunderbolt
JHL6540 S LLSM - U182A . wypadałoby w takim układzie zapiąć saleae i zobaczyć czy ta pamięć U184 w ogóle jest odpytywana.
PS. Mam poziom inżynieryjny, bo z zawodu jestem dyrektorem :P

Pozdrawiam
Michał

#8 Re: Lenovo X1 Carbon 6th Gen - system nie wykrywa Thunderbolt oraz brak obrazu po HDMI

przez carrneiro 11 lipca 2024, 15:19
msiedlin napisał(a):tak się zastanawiam,ponieważ nie zauważyłem uszkodzenia fizycznego flasha SPI U184

Musi być wypalony na wylot żeby okazał się uszkodzony?
EDIT:
Zamieść oba wsady usb-c do porównania.
EDIT2:
msiedlin napisał(a):Bios naprawiony

Co znaczy, że bios naprawiony? Potwierdzenie hipotezy?

#9 Re: Lenovo X1 Carbon 6th Gen - system nie wykrywa Thunderbolt oraz brak obrazu po HDMI

przez msiedlin 11 lipca 2024, 16:16
Myślałem , że na tym forum otrzymam merytoryczną pomoc. Tym czasem tylko pouczenia i ustawianie do kąta - piaskownica. Kompleksy wychodzą jak się nie ma nic mądrego do dodania.

żegnam Wasze "wspaniałe" forum CHwwD

Michał

Re: Lenovo X1 Carbon 6th Gen - system nie wykrywa Thunderbolt oraz brak obrazu po HDMI

przez Google Adsense [BOT] 11 lipca 2024, 16:16
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).