#1 MPG X570 Gaming Edge Wifi (MS-7C37 ver. 1.3), nie startuje z procesorem, brak napięć
przez ankheg • 22 lipca 2024, 21:07
Płyta jak w temacie, trochę już się z nią męczę i nie mogę naprawić. Oryginalnie płyta startowała, były wszystkie napięcia, ale tylko bez procesora. Z procesorem nie reaguje na włącznik, są napięcia standby 1.8V na kości BIOS i 3.3 koło KBC i na przycisku włącznika (włącznik ściąga do masy). Nie byłem w stanie jej naprawić i nie miałem pomysłu, więc zająłem górną część gniazda i okazało się ze jest sporo pinów wygiętych na bokach i w rogach gniazda. Postanowiłem więc wymienić gniazdo. Po dłuższej walce się udało. Od razu mówię, nie wiem czy jest wymienione dobrze, ale sprawdzałem testerem AM4 i wygląda ok. Ale niestety, płyta dalej ma objawy identyczne jak przed wymianą gniazda. Zdaję sobie sprawę że mogłem źle wlutowac, ale szansa że byłoby tak samo źle, są moim zdaniem małe i obstawiam że problem jest jednak gdzie indziej. Tym bardziej że to dość popularna usterka w płytach AM4 od MSI (sam mam dwie z tym problemem, a druga gniazdo ma idealne).
Mam też sprawną MSI X570-PRO (MS-7C37 ver. 3.1). Płyty mają identyczny layout i komponenty (poza ledami i kontrolerami) więc próbuję porównać ich zachowanie żeby znaleźć usterkę. Zamieniłem też kilka układów między tymi płytami, sprawna nadal działa, niesprawna nadal nie.
Po podłączeniu płyty pobór to ok. 0.095A (sprawna ma ok 0.11A).
Wymieniłem:
U26 (przetwornica od VDDP) -bez zmian
U19 - bramka logiczna - bez znian
U20 - bez zmian
R219 - bez zmian
Przesledzilem sygnały U26>Q70>Q71>U19>U20. Moim zdaniem problem jest w okolicach Q20. Układ jest zasilany (pin 1, 3.3V), wykrywa procesor (pin 2,CPU_IN#, bez procesora 3.3V, z procesorem 0V), reaguje PWRBTN# (pin 3, 3.3V, wciśnięcie przycisku ściąga do 0). Czyli wszystkie sygnały/napięcia wejściowe są (tak samo jest na sprawnej płycie). Ale niestety brakuje dwóch napięć na wyjściu tego układu APU_SLP_S3# i SLP_S5#. Powinny mieć 3.3V i być obecne gdy płyta jest wyłączona i jest zamontowany procesor. A tak nie jest. Wymiana U20 nie pomogła, więc nie mam pomysłu co dalej. Testowo połączyłem 3.3V z C299 do pinów 1 R261 i R267(APU_SLP_S3# i SLP_S5#). Po tym pobór w spoczynku był ok. 0.16A. I co najważniejsze, płyta reaguje po wciśnięciu przycisku power, ale nie startuje dalej, stoi na ok. 1.4A i tyle. Nie świeci się też żadna dioda diagnostyczna (a po uruchomieniu wczesniej be, procesora od razu świeciła dioda CPU).
Jakieś pomysły czemu brakuję wspominanych napięć? Co może ściągać je do masy?
Mam też sprawną MSI X570-PRO (MS-7C37 ver. 3.1). Płyty mają identyczny layout i komponenty (poza ledami i kontrolerami) więc próbuję porównać ich zachowanie żeby znaleźć usterkę. Zamieniłem też kilka układów między tymi płytami, sprawna nadal działa, niesprawna nadal nie.
Po podłączeniu płyty pobór to ok. 0.095A (sprawna ma ok 0.11A).
Wymieniłem:
U26 (przetwornica od VDDP) -bez zmian
U19 - bramka logiczna - bez znian
U20 - bez zmian
R219 - bez zmian
Przesledzilem sygnały U26>Q70>Q71>U19>U20. Moim zdaniem problem jest w okolicach Q20. Układ jest zasilany (pin 1, 3.3V), wykrywa procesor (pin 2,CPU_IN#, bez procesora 3.3V, z procesorem 0V), reaguje PWRBTN# (pin 3, 3.3V, wciśnięcie przycisku ściąga do 0). Czyli wszystkie sygnały/napięcia wejściowe są (tak samo jest na sprawnej płycie). Ale niestety brakuje dwóch napięć na wyjściu tego układu APU_SLP_S3# i SLP_S5#. Powinny mieć 3.3V i być obecne gdy płyta jest wyłączona i jest zamontowany procesor. A tak nie jest. Wymiana U20 nie pomogła, więc nie mam pomysłu co dalej. Testowo połączyłem 3.3V z C299 do pinów 1 R261 i R267(APU_SLP_S3# i SLP_S5#). Po tym pobór w spoczynku był ok. 0.16A. I co najważniejsze, płyta reaguje po wciśnięciu przycisku power, ale nie startuje dalej, stoi na ok. 1.4A i tyle. Nie świeci się też żadna dioda diagnostyczna (a po uruchomieniu wczesniej be, procesora od razu świeciła dioda CPU).
Jakieś pomysły czemu brakuję wspominanych napięć? Co może ściągać je do masy?