• ASUS Zenbook UM425Q - brak reakcji na ładowarkę, przycisk włączania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS Zenbook UM425Q - brak reakcji na ładowarkę, przycisk włączania

przez cocoban78 29 lipca 2024, 14:38
Cześć dobrzy ludzie,

Marka: ASUS
Model: UM425Q (zenbook)
PCB: UX425QA REV: 3.1 NB2563_PCB_MB_V5

Trafił mi się lekko zaniedbany notebook, który do końca działał i ładował baterie. Z dnia na dzień stał się martwy.
Po podłączeniu ładowarki do gniazd USB-C w praktyce nie reaguje: brak kontrolki ładowania. Nie działa przycisk power.
Po rozebraniu i wstępnych pomiarach brak zwarć. Po podłączeniu zasilacza serwisowego widać, że płyta bierze 20V i ok.
0.044A. W tym samym momencie na termowizji można zawaużyć delikatnie nagrzewające się (36C) układy, które zaznaczam w zółtych obramówkach na złączonym zdjęciu. A także cewki (zielona: 5V, pomarańczowa: 1.8V).

Jeden z układów to kontroler portów USB-C oznaczenie CYPD5225. Drugi z układów oznaczony BABDXD, którego nie mogę namierzyć.

Napięcie na pinach układu BABDXD:
PIN/VOLT

1 - 2.6V
2-5 - 9V
6 - 0.05V
7 - 0
8 - 0
9 - 0.3V
10 - 0.3V
11 - 1.8V
12 - 2.5V
13 - 0.04V
14 - 0.05V
15 - 0.15V
16-17 - 3.3V
18 - 0V
19,20 - 0.05V

Niestety nie wiem co to jest za układ.
A może jeszcze coś nie domaga i szukam w złym miejscu.

Będę wdzięczny za odpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam,

Obrazek

Re: ASUS Zenbook UM425Q - brak reakcji na ładowarkę, przycisk włączania

przez Google Adsense [BOT] 29 lipca 2024, 14:38

#2 Re: ASUS Zenbook UM425Q - brak reakcji na ładowarkę, przycisk włączania  [ROZWIĄZANY]

przez ado 30 lipca 2024, 01:02
BABDXD to jest SY8288BRAC.

#3 Re: ASUS Zenbook UM425Q - brak reakcji na ładowarkę, przycisk włączania

przez cocoban78 30 lipca 2024, 11:45
ado napisał(a):BABDXD to jest SY8288BRAC.

Tak. Dziękuję. Nawet znalazłem u siebie kilka sztuk BABxxx więc podmieniłem, ale nie wiele to zmieniło.
Zamówiłem jeszcze kontroler USB-C.

Generalnie komputer po wymianie przetwornicy uruchomił się z baterii... do momentu podłączenia łądowarki było ok.
Po podłączeniu cała sekcja zasilania się "gotowała" 108C, więc odłączyłem. Zmienie układ CYPD5225.

Znalzłem na forum post kolegi AdiKomp, który walczył z tą płytą i podobnym problemem, ale nie wiem jaki jest finał walki.

Re: ASUS Zenbook UM425Q - brak reakcji na ładowarkę, przycisk włączania

przez Google Adsense [BOT] 30 lipca 2024, 11:45