#1 MSI Katana GF76 11UC-468XPL, MB: MS-15821 rev. 2.0, taktowanie GPU 210MHz
przez komputery579 • 2 sierpnia 2024, 15:18
Cześć,
MSI Katana GF76 11UC-468XPL
Płyta główna: MS-15821 rev. 2.0
CPU: i5-11400H
GPU: RTX3050 4GB
Laptop ma problem z GPU, programy monitorujące odczytują taktowanie GPU na poziomie 210MHz i pobór prądu 180-190W. Próby obciążenia GPU kończą się po chwili bluescreenem, a taktowanie cały czas stoi na 210MHz.
Przeszukałem fora i znalazłem sporo tematów z podobnymi problemami, jednak żadne rozwiązania tutaj nie pomagają. Lista rzeczy które zrobiłem:
- update BIOS
- update VBIOS
- testowałem sterowniki od najnowszych do najstarszych
- postawienie czystego systemu i instalacja sterowników
- reset BIOS
- zdemontowałem płytę główną, obejrzałem rdzeń i okolicę GPU
Rezystancja na rdzeniu GPU: 0,3Ω
Po uruchomieniu laptopa na cewkach zasilających GPU (PL9, PL10, PL11) pojawia się napięcie 0,742V
Sterowniki instalują się bezproblemowo, w menedżerze urządzeń nie ma wykrzyknika.
Miał ktoś z Was podobny przypadek? Nie wiem gdzie dalej szukać rozwiązanie problemu i zastanawia mnie dlaczego programy wskazują taki pobór prądu.
Będę wdzięczny za sugestię gdzie dalej szukać przyczyn tej usterki.
Pozdrawiam,
MSI Katana GF76 11UC-468XPL
Płyta główna: MS-15821 rev. 2.0
CPU: i5-11400H
GPU: RTX3050 4GB
Laptop ma problem z GPU, programy monitorujące odczytują taktowanie GPU na poziomie 210MHz i pobór prądu 180-190W. Próby obciążenia GPU kończą się po chwili bluescreenem, a taktowanie cały czas stoi na 210MHz.
Przeszukałem fora i znalazłem sporo tematów z podobnymi problemami, jednak żadne rozwiązania tutaj nie pomagają. Lista rzeczy które zrobiłem:
- update BIOS
- update VBIOS
- testowałem sterowniki od najnowszych do najstarszych
- postawienie czystego systemu i instalacja sterowników
- reset BIOS
- zdemontowałem płytę główną, obejrzałem rdzeń i okolicę GPU
Rezystancja na rdzeniu GPU: 0,3Ω
Po uruchomieniu laptopa na cewkach zasilających GPU (PL9, PL10, PL11) pojawia się napięcie 0,742V
Sterowniki instalują się bezproblemowo, w menedżerze urządzeń nie ma wykrzyknika.
Miał ktoś z Was podobny przypadek? Nie wiem gdzie dalej szukać rozwiązanie problemu i zastanawia mnie dlaczego programy wskazują taki pobór prądu.
Będę wdzięczny za sugestię gdzie dalej szukać przyczyn tej usterki.
Pozdrawiam,