• PS4 Slim brak możliwości instalowania nowego systemu,wersja 11.52

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 PS4 Slim brak możliwości instalowania nowego systemu,wersja 11.52

przez LukaszBsKrakow 2 sierpnia 2024, 22:45
Cześć,

Jak w temacie, mam problem z instalowaniem świeżego oprogramowania na nowym dysku twardym.

Mianowicie mam utworzony pendrive, system plików FAT32.
Foldery ułożone jak w instrukcji na stronie SONY: PS4->UPDATE->PS4UPDATE.PUP
Konsola w trybie bezpiecznym nie widzi pliku instalacji oprogramowania, błąd taki jak na zdjęciu poniżej.
Obrazek
Obrazek

Co wykonałem:
-Próby na różnych pendrive; 2.0 , 3.0, 3.1
-Róże formaty FAT32, exFat
-Plik instalacyjny pobierany z kilku źródeł
-Podpinanie pendrive we wszystkich portach USB konsoli.

Za każdym razem występuje ten sam błąd, żadnej innej reakcji konsoli.
Dzwoniąc na support SONY konsultant stwierdził, że aktualizacja 11.52 może mieć błąd i należy czekać na kolejny UPDATE od producenta.

Jakieś pomysły jak to ominąć?
Mam 2 konsole PS4 na zabieg wymiany dysku i na obu jest ten sam problem.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Re: PS4 Slim brak możliwości instalowania nowego systemu,wersja 11.52

przez Google Adsense [BOT] 2 sierpnia 2024, 22:45

#2 Re: PS4 Slim brak możliwości instalowania nowego systemu,wersja 11.52

przez ctro 3 sierpnia 2024, 06:40
Wgrywasz zwykły plik update, czy PS4 console reinstallation file?

Może jesteś w stanie sklonować dyski, jei faktycznie update ma bug?

#3 Re: PS4 Slim brak możliwości instalowania nowego systemu,wersja 11.52

przez Snaeyk1980 3 sierpnia 2024, 07:45
Mam dokładnie ten sam problem. Od piątku próbuje zainstalować nowy dysk w PS4 Slim klienta. Testowałem również na mojej prywatnej PS4 (dokładnie ten sam model co klienta). Wygląda na to, że support PS mówi prawdę i faktycznie, plik instalacyjny ze strony nie jest prawidłowy.

#4 Re: PS4 Slim brak możliwości instalowania nowego systemu,wersja 11.52

przez LukaszBsKrakow 3 sierpnia 2024, 10:11
ctro napisał(a):Wgrywasz zwykły plik update, czy PS4 console reinstallation file?

Może jesteś w stanie sklonować dyski, jei faktycznie update ma bug?

Próbowałem i plik update oraz plik instalacyjny, efekt ten sam.
Już nie pierwszą konsolę naprawiam i nigdy takiego problemu nie było.

Z innych źródeł doczytałem się że SONY zmieniło w tej wersji softu zabezpieczenia dotyczące ,,jailbreak" i pewnie tutaj jest problem, ponieważ konsola jakby uznaje pendrive z softem jako ,,próbę ingerencji" w zabezpieczenia.

#5 Re: PS4 Slim brak możliwości instalowania nowego systemu,wersja 11.52  [ROZWIĄZANY]

przez MotherTeresa 3 sierpnia 2024, 13:26
Błąd jest w pliku i nie ma czegoś takiego, że system myśli że jest to próba ingerencji przez USB - przecież to byłby strzał w kolano przez SONY - jedyna opcja reinstalacji systemu jest przez USB. Pobierz plik poniżej i sprawdź. Ten z EU nie działa - poniżej jest z USA i on u mnie właśnie działa (są niewielkie różnice pomiędzy plikami EU i US) u mnie z EU nie ruszył, z US działa.
https://pc.ps4.update.playstation.net/u ... UPDATE.PUP

#6 Re: PS4 Slim brak możliwości instalowania nowego systemu,wersja 11.52

przez LukaszBsKrakow 6 sierpnia 2024, 14:39
MotherTeresa napisał(a):Błąd jest w pliku i nie ma czegoś takiego, że system myśli że jest to próba ingerencji przez USB - przecież to byłby strzał w kolano przez SONY - jedyna opcja reinstalacji systemu jest przez USB. Pobierz plik poniżej i sprawdź. Ten z EU nie działa - poniżej jest z USA i on u mnie właśnie działa (są niewielkie różnice pomiędzy plikami EU i US) u mnie z EU nie ruszył, z US działa.
https://pc.ps4.update.playstation.net/u ... UPDATE.PUP

Tak, u mnie również ten plik zadziałał.
Konsola zainstalowała się poprawnie.

Dziękuje za pomoc. :D

Re: PS4 Slim brak możliwości instalowania nowego systemu,wersja 11.52

przez Google Adsense [BOT] 6 sierpnia 2024, 14:39