• Naprawa chińskiego pada do PS4

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Naprawa chińskiego pada do PS4

by Przemo1983rmi 23 August 2024, 17:56
Cześć mam do naprawy pada , jest to jakaś chińska podróbka . Mam taki problem ze pad ma całkowite zwarcie , gdy podłączam go do zasilacza serwisowego.
Płyta o numerach :BL-P4-GM4.0-V1.6
Jak podłącze go do zasilacza , zaczyna się grzać taśma łącząca płytkę USB z płytą główną.
Pytanie jak sprawdzić i jakie jest prawdopodobieństwo że gniazdo J3 taśmy jest uszkodzone? Bo na płytce nic się nie grzeje .

Image

Wcześniej była ta płytka USB zamontowana.
Image
Ostatecznie zamówiłem inna płytkę bo tamtą już została uszkodzona w wyniku kilku krotnego wstawiania gniazd co jakiś czas, gdyż dziecko wyłamywało port .
Image

Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

by Google Adsense [BOT] 23 August 2024, 17:56

#2 Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

by Vogelek23 23 August 2024, 18:37
Proszę zamieścić WYRAŹNE zdjęcia obu płytek USB po obu stronach.

#3 Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

by Przemo1983rmi 23 August 2024, 19:00
1 Płytka- pierwotna
Image

Proszę się nie dziwić stopniowi dewastacji płytki bo, chciałem poprowadzić kabelki z płytki do gniazda USB małymi kabelkami a potem stwierdziłem że to bezsensowna zabawa i dlatego wraz z kabelkiem wyrwana ścieżka na płytce

Image

Nowa płytka (odwrócona)

Image

Image

#4 Re: Naprawa chińskiego pada do PS4  [SOLVED]

by Vogelek23 23 August 2024, 19:44
Te płytki są kompletnie różne (nawet layout jest jakby lustrzanym odbiciem) i z pewnością nie są kompatybilne ze sobą.

#5 Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

by Przemo1983rmi 23 August 2024, 20:08
Zamówiłem z chin dokładnie takie same jak to pierwotne. Nie wiem czy umiał bym znaleźć podobne na aukcjach , jak ma ktoś podoiwiedz czym mogę zastąpić ta płytkę , żeby była kompatybilna.

#6 Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

by Vogelek23 24 August 2024, 00:36
Na Twoim miejscu naprawiłbym tę oryginalną płytkę, zakleił gniazdo ładowania od tyłu klejem dwuskładnikowym i uczulił rodziców dziecka, że kolejne uszkodzenie gniazda ładowania będzie się wiązało z wymianą pada na nowy. Ewentualnie od razu możesz zaproponować używany pad za 59zł - na Allegro Lokalnie szukaj pod frazą "Pad ps4 kontroler dualshock". Odmian tych podróbek jest tyle, że ciężko będzie dostać 100% pasującą część.

#7 Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

by Przemo1983rmi 22 September 2024, 13:10
Kupiłem z chin nowa płytkę USB. Naprawa zakończona sukcesem. Dziękuję.

Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

by Google Adsense [BOT] 22 September 2024, 13:10