Płyta: B5402CVA_MB_R2.1 IA4YT LA-L86AP Rev:1A
Procesor:SRMJ8
Cześć
Trafił do mnie laptop jak w temacie, który się nie uruchamia
W laptopie podobno była wymieniana matryca - po wymianie laptop przestał się uruchamiać. Gdy dostałem płytę na serwis, bardzo grzał się układ audio (U5) - teraz testuję płytę z wyjętym ALC3288
Po podpięciu zasilania zapala się pomarańczowa lampka, z podpięta baterią pobór prądu 2.72A, bez baterii 0A (mój miernik ma dokładność do dziesiątek mA).
Po wciśnięciu przycisku zasilania, na ok. 10sek zapala się dioda biała - pobór prądu nie wzrasta.
Uszkodzona fizycznie była również kostka BIOS (25R256JV) - zamiast niej zalutowałem 25Q256JVe. Straciłem niestety oryginalny wsad BIOS, w tym momencie zaprogramowany jest wsadem od płyty B5402CBA-F1.300 - tylko taki udało mi się znaleźć.
Po wciśnięciu zasilania, na krótki moment pojawiają się napięcia
1.8V - PL1801
Stałe napięcia zaznaczone na zdjęciu
KB9052QD (V)
+3VLP_EC - 3.3V
EC_RST# - 3.3
PCH_PWROK - 0
PBTN_OUT# - 3.3 (po wciśnieciu zasilania)
EC_RSMRST# - 0
SYSON - prze kilka sekund po przycisnieciu zasilania 1.5V i zaraz spada do 0
UC4(25Q256JV) - po wciśnięciu zasilania n. 1,3,5,7,8 - 3.3V, na oscyloskopie prost linia na wszystkich nogach
Procesor:SRMJ8
Cześć
Trafił do mnie laptop jak w temacie, który się nie uruchamia
W laptopie podobno była wymieniana matryca - po wymianie laptop przestał się uruchamiać. Gdy dostałem płytę na serwis, bardzo grzał się układ audio (U5) - teraz testuję płytę z wyjętym ALC3288
Po podpięciu zasilania zapala się pomarańczowa lampka, z podpięta baterią pobór prądu 2.72A, bez baterii 0A (mój miernik ma dokładność do dziesiątek mA).
Po wciśnięciu przycisku zasilania, na ok. 10sek zapala się dioda biała - pobór prądu nie wzrasta.
Uszkodzona fizycznie była również kostka BIOS (25R256JV) - zamiast niej zalutowałem 25Q256JVe. Straciłem niestety oryginalny wsad BIOS, w tym momencie zaprogramowany jest wsadem od płyty B5402CBA-F1.300 - tylko taki udało mi się znaleźć.
Po wciśnięciu zasilania, na krótki moment pojawiają się napięcia
1.8V - PL1801
Stałe napięcia zaznaczone na zdjęciu
KB9052QD (V)
+3VLP_EC - 3.3V
EC_RST# - 3.3
PCH_PWROK - 0
PBTN_OUT# - 3.3 (po wciśnieciu zasilania)
EC_RSMRST# - 0
SYSON - prze kilka sekund po przycisnieciu zasilania 1.5V i zaraz spada do 0
UC4(25Q256JV) - po wciśnięciu zasilania n. 1,3,5,7,8 - 3.3V, na oscyloskopie prost linia na wszystkich nogach