• Xbox Series X - identyfikacja elementu

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 Xbox Series X - identyfikacja elementu

krisark 30 Серпня 2024, 15:50
Witam wszystkich,
Xbox Series X, płyta M1168546-003
Proszę o identyfikację elementu zaznaczonego na zdjęciu oraz o identyfikację cewki obok.
Зображення
Зображення
Зображення

Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

Google Adsense [BOT] 30 Серпня 2024, 15:50

#2 Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

Vogelek23 30 Серпня 2024, 16:07
Marking 25=xxx to układ RT6218AHRGJ8F. Datasheet w załączniku. Mam jednak wrażenie, że to nie jest oznaczenie 25=, bo pinout na płycie niezbyt pasuje do tego z załącznika. Dasz radę zamieścić wyraźniejsze zdjęcie układu, np. spod mikroskopu?

У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.

#3 Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

krisark 30 Серпня 2024, 16:23
To już jest spod mikroskopu, lepiej nie widać.
Wydaje mi się, że to 2D=.
Ciężko jest to odczytać bo akurat tam tam zwęglone.

#4 Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

Vogelek23 30 Серпня 2024, 19:12
Jeśli to 2D=xxx to jest to układ RT6254AHGJ6F, którego pinout pasuje nieco bardziej. Dodatkowo, znalazłem zdjęcie tej płyty właśnie z takim układem, więc wygląda na to, że oznaczenie to 2D=xxx.

#5 Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

krisark 30 Серпня 2024, 20:52
No zgadza się 2D=xxx (RT6254AHGJ6F), ale mam jeszcze pytanie. Przeanalizowałem schemat, sprawdziłem według schematu pin-out fizycznie na płycie i z pomiarów wychodzi na to, że jest to układ U34 (MP2161AGJ-Z).
Teraz nasuwa się pytanie czy układy RT6254AHGJ6F i MP2161AGJ-Z, są kompatybilne bo tak porównuje i chyba nie za bardzo to pasuje?
Зображення
Зображення

#6 Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

ctro 30 Серпня 2024, 21:13
Pytanie, czy schemat, który masz pokrywa się z oznaczeniem Twojej płyty?
Były rewizjeni ze znaczącymi zmianami

#7 Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

krisark 30 Серпня 2024, 21:18
ctro написав:Pytanie, czy schemat, który masz pokrywa się z oznaczeniem Twojej płyty?
Były rewizjeni ze znaczącymi zmianami
Dobre pytanie, płyta M1168546-003, a na schemacie jest Toledo SB, więc ciężko to rozszyfrować.
Zobacz na pomiary według zdjęcia powyżej, wygląda na to, że się pokrywa, chyba że pin 1 jest w innym miejscu?
U34:
pin 1 - 135,50kΩ
pin 2 - 35,70kΩ
pin 3 - 1,32kΩ
pin 4 - 0,12Ω
pin 5 - 1,32kΩ
pin 6 - 0,12Ω
pin 7 - 105,20kΩ
pin 8 - 155,70kΩ

L2 - 1,32kΩ

#8 Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

ctro 31 Серпня 2024, 08:29
Pinout pasuje, pokrywa się też ze schematem dla MP2161AGJ-Z.
Między P1 i P2 masz idealnie różnicę o R133 100KR.

RT6254AHGJ6F ma na pin 3 i 4 GND, a Ty masz na 4 i 6.

Musisz lepiej się poprzyglądać temu układowi, bo ani 2D=, ani 25= nie pasują do GND widocznego na zdjęciu.

Z5=, ZD=, 75= ? - strzelam

#9 Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

Vogelek23 31 Серпня 2024, 11:54
To jest fragment fotografii, którą znalazłem w sieci.
Зображення
Ewidentnie jest tutaj nadruk 2D=T2M (jakość nie powala, ale oznaczenie jest czytelne), choć patrząc na pin 6, łączy się on z pinem 4 i jest to masa, czyli inaczej, niż w RT6254AHGJ6F, a jednocześnie tak samo, jak u Ciebie. Czyżby zatem producenci układów próbowali nas zmylić, produkując różne układy pod tym samym markingiem? Co najmniej dziwna sprawa... Marking dla MP2161AGJ to AKRx. Istotnie, pokrywa się on z tym, co jest na PCB.

EDYCJA: Znalazłem układy Richtek o oznaczeniach: "15=xxx" czyli RT5789BGJ8F, "20=xxx" czyli RT5788AGJ8F oraz "26=xxx" czyli RT5779AGJ8F. Pinout tych układów jest identyczny z przedstawionym schematem oraz z układem MP2161AGJ, a także są one w identycznej obudowie TSOT23-8. Myślę, że to może być właśnie jeden z tych układów, natomiast oznaczenie "25=xxx" na spalonym układzie wydaje się być albo źle odczytane, albo to po prostu błędny nadruk (albo jeszcze inny układ).

#10 Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

krisark 31 Серпня 2024, 21:12
Sprawa jest naprawdę dziwna.
Podejrzewam, że jest tutaj niewyraźny nadruk, bo ewidentnie jest 2D=xxx (nawet na zdjęciu które dałeś), ale to D też nie jest takie normalne i może to być "0".
Myślę, że masz rację tam może być napisane nie 2D=xxx (RT6254AHGJ6F), ale 20=xxx (RT5788AGJ8F ).
Teraz pytanie jaki układ założyć, taki jak w schemacie MP2161AGJ czy któryś z tych 15=xxx" czyli RT5789BGJ8F, "20=xxx" czyli RT5788AGJ8F oraz "26=xxx" czyli RT5779AGJ8F?
Nie biorę pod uwagę układu 2D=xxx czyli RT6254AHGJ6F bo on tutaj nie będzie pasował.

#11 Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu  [РІШЕНО]

Vogelek23 31 Серпня 2024, 23:06
Zamontuj ten, który będzie najłatwiej dostępny. Wszystkie są zamienne - różnią się jedynie maksymalnym prądem wyjściowym (MP2161AGJ ma najniższy - 2A, a RT5789AGJ8F najwyższy - 6A) i związaną z nim rezystancją RdsON wewnętrznych MOSFETów.

#12 Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

ctro 1 Вересня 2024, 07:25
Lenovo potrafiło zamówić układy od ITE o takim samym oznaczeniu, a innej funkcjonalności, niż bez ich logo.
Nie zdziwiłbym się, gdyby Microsoft na 1 montaż zamówił specjalne wykonanie układów.

Niestety prowadzi to do wniosku, że trzeba cholernie uważać, montując części wg oznaczenia i sprawdzać pinout. Lepiej iść wg. schematu - a te czasami dość długą są niedostępne w sieci.

#13 Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

krisark 5 Вересня 2024, 09:16
Założyłem układ MP2161AGJ bo był dostępny, na cewce L2 pojawiło się prawidłowe napięcie 1,10V.

Re: Xbox Series X - identyfikacja elementu

Google Adsense [BOT] 5 Вересня 2024, 09:16

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість