• Czy w tym laptopie mogę zaprogramować KBC Medion Erazer E30 Nie zawsze się włacza

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Czy w tym laptopie mogę zaprogramować KBC Medion Erazer E30 Nie zawsze się włacza

by Zaczek 10 August 2024, 14:01
Witam.
Chciałbym dopytać czy jest możliwość zaprogramowania KBC za pomocą wsadu BIOS z wyczyszczonym ME ??
LAPTOP : Medion Erazer NP50PNJ E30 RTX 3050 intel i5
PŁYTA : W5T026-5 V2.1B 6-77-NP50PNJM-D02B-3G

Dlaczego to robię ?
Laptop ma problem z włączeniem poza tym wszystko sprawne. Mianowicie włącza się tylko po resecie CMOS, jest trochę tematów na necie z takim problemem. Trafiłem na takie sugestie co to może być ( KBC, Układ LAN, Bios, rezystor, kwarc ? )

Bios już wgrałem z poziom Windowsa, nic to nie dało :(
Mam programator CH341 taki tani ale czyta bios i wgrywa bezproblemowo.

Re: Czy w tym laptopie mogę zaprogramować KBC Medion Erazer E30 Nie zawsze się włacza

by Google Adsense [BOT] 10 August 2024, 14:01

#2 Re: Czy w tym laptopie mogę zaprogramować KBC Medion Erazer E30 Nie zawsze się włacza

by carrneiro 14 August 2024, 10:05
Podałeś trochę za mało informacji.
Jakie oznaczenie kości SPI? Jaki KBC?
Kość SPI nie jest przypadkiem na 1,8V?

#3 Re: Czy w tym laptopie mogę zaprogramować KBC Medion Erazer E30 Nie zawsze się włacza

by Zaczek 14 August 2024, 17:58
Dzięki za odpowiedź.
SPI : puya P25Q16L 1enek1d
KBC: ITE IT557OE - 128 2211 - EXA A1A50B

Mój tani programator nie ogarnie tej SPI ale mam dostęp do Svoda 4 jak coś

#4 Re: Czy w tym laptopie mogę zaprogramować KBC Medion Erazer E30 Nie zawsze się włacza

by carrneiro 20 August 2024, 13:56
SPI masz na niskie napięcie. Zaczął bym od przeprogramowania BIOS (użyj tego SVODa 1,8V).

#5 Re: Czy w tym laptopie mogę zaprogramować KBC Medion Erazer E30 Nie zawsze się włacza

by Zaczek 20 August 2024, 18:15
carrneiro wrote:SPI masz na niskie napięcie. Zaczął bym od przeprogramowania BIOS (użyj tego SVODa 1,8V).

Ale czy ma to sens jeśli wgrywałem bios z poziomu Windows. Czymś się to różni jeśli nie wyczyszczę ME ?
Tak czy inaczej na dniach zrobię to :)
Dzięki, mam nadzieję, że uda mi się ogarnąć tego lapka. Jeśli to nie pomoże to będę próbował przelutować KBC.
Jakby ktoś miał BIOS to będę wdzięczny i wykupie punkciki żeby pobrać.

#6 Re: Czy w tym laptopie mogę zaprogramować KBC Medion Erazer E30 Nie zawsze się włacza

by Zaczek 5 September 2024, 19:44
Utknąłem. Mam zgrany BIOS na kompa ale nie mogę znaleźć nigdzie biosu do tego laptopa w dodatku nie jestem w stanie znaleźć żadnych numerów seryjnych w BIOSie który zgrałem z tej płyty, czy DMI są aż tak dobrze zaszyfrowane ??
Proszę o wyrozumiałość, w branży jestem świeżak, uczę się.

Re: Czy w tym laptopie mogę zaprogramować KBC Medion Erazer E30 Nie zawsze się włacza

by Google Adsense [BOT] 5 September 2024, 19:44
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).