dodam ten zdjęcia ten co widzisz takich wtyczką jak zrobić dokładnie żebyś na stałej utrzymać i dodać z bliskich muzyki słuchać ale od dalekach kiepski słychać tylko słuchać jak jakość zakłócenia nie wiem gdzieś zwarcia czy możecie podać szczególnie lub fotki lub coś tam najłatwiej
Planuję przekształcić urządzenie GLD-BT731V2.1, aby mogło pracować zarówno na napięciu 5V, jak i 12V. Rozważam użycie przetwornicy DC-DC LM2596, aby obniżyć napięcie z 12V do 5V. Planuję podłączyć napięcie wejściowe do przetwornicy, a następnie ustawić napięcie wyjściowe na 5V, aby zasilać urządzenie. Zamierzam zamontować przetwornicę na płytce PCB, upewniając się, że wszystkie połączenia są solidne i dobrze zaizolowane. Czy ktoś ma doświadczenie z takim rozwiązaniem i może doradzić na co zwrócić uwagę przy montażu?
Opis Problemu:
„Urządzenie AK-331, które jest kontrolerem zasilania zaprojektowanym do pracy przy napięciu 5V, zostało przypadkowo podłączone do źródła zasilania o napięciu 12V. W wyniku tego doszło do poważnego uszkodzenia ścieżek na płytce PCB. Po podłączeniu zasilania urządzenie przestało działać, a na płytce widoczne są spalone ścieżki w okolicach złącza zasilania oraz w rejonie głównego układu scalonego. Ponadto, zauważyłem oznaki przegrzania w okolicach kondensatorów.
Chcę naprawić te uszkodzenia, wykorzystując drut miedziany o średnicy 0,1 mm do naprawy uszkodzonych ścieżek. Zamierzam również sprawdzić, czy inne komponenty, takie jak kondensatory i tranzystory, nie zostały uszkodzone w wyniku przegrzania.
Rozważam również przeróbkę urządzenia, aby mogło działać zarówno przy napięciu 5V, jak i 12V. W tym celu planuję użyć stabilizatora napięcia lub przetwornicy DC-DC, aby dostosować napięcie wejściowe do wymagań urządzenia.”