• Asus UM425Q nadmierne przegrzewanie się elementów

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus UM425Q nadmierne przegrzewanie się elementów

przez cocoban78 30 sierpnia 2024, 14:44
Cześć,

Marka: ASUS
Model: UM425Q
PCB: UX425QA REV 3.1

właściwie możaby rzec, że to kontynuacja wątku: asus-zenbook-um425q-brak-reakcji-na-ladowarke-przycisk-wlaczania-t74349.html

Dodatkowa inspekcja wzrokowa wykazała, że element PU8 jest uszkdzony (spalony).
Wcześniej wymieniłem układ SY8288BRAC.

Pomiary podstawowe nie wykazały żadnych anomaliów (tak mi się przynajmniej wydaje), więc po wymianie PU8 podłączyłem pod płytę zasilanie.
Płyta wystartowała. Po włożeniu do kadłuba i podłączeniu wszystkich flexów dała obraz i BIOS.

Pod kamerą termowizyjną widzę jednak niepokojące kwestie:
1. Układ na dodatkowej płytce (łączonej flexem ze złącza JDB1) UX425QA/UG DB (na której jest obsługa karty micro sd, dźwięku, USB) oznaczony REALTEK 5772S łapie w moment temperature powyżej 112C. Przy wyłączeniu komputera z przycisku. Pobór prądu spada do 0.500A i tak się utrzymuje, a układ mimo to jest gorący.
2. Układ znajdujący się na wysokości układu PU8, ale po drugiej stronie laminatu (UI1 - HDMI PS8409A) nagrzewa się do 80C. Więcej nie próbuję. Niezależnie od tego czy flex z JDB1 jest wpięty czy nie.

Posiłkuje się BoardView od zbliżonej płyty UM425AI, ale jednak są różnice.
Niestety nie wiem co było usterką pierwotną. Zastanawiam się czy zasadne będzie podmienianie obu układów?
Będę wdzięczny za sugestie.

Re: Asus UM425Q nadmierne przegrzewanie się elementów

przez Google Adsense [BOT] 30 sierpnia 2024, 14:44

#2 Re: Asus UM425Q nadmierne przegrzewanie się elementów

przez matic 2 września 2024, 08:09
cocoban78 napisał(a):oznaczony REALTEK 5772S łapie w moment temperature powyżej 112C
Hello!
This chip is damaged almost for sure and needs to be replaced.
For identification of this chip, post a clear picture with visible markings on it.

cocoban78 napisał(a):(UI1 - HDMI PS8409A) nagrzewa się do 80C.
And this chip is very likely damaged as well. Replace it.

#3 Re: Asus UM425Q nadmierne przegrzewanie się elementów

przez cocoban78 2 września 2024, 10:30
Dzięki matic za odpowiedź.
Zamówiłem oba układy, są w drodze.

Trochę irytuje mnie ten egzemplarz ;)
Wcześniej pisałem, że zmieniony został PU8 ( RT8096CHGJ wg boardview z bliźniaczo podobnej płyty), układ CYPD5225 (na wszelki wypadek) oraz SY8288BRAC.

Za wcześnie pochwaliłem się, że płyta startuje. Trzy razy dała obraz, na trzy próby podłaczenia zasilania w celu namierzenia grzejących się komponentów.
Teraz elektrycznie startuje, zwarć brak, napięcia wydają się dochodzić poprawnie, ale obrazu brak. Na zasilaczu serwisowym widzę przebieg prądu pobieranego, gdzie plyta zaczyna od 0,500, wskakuje na chwilę na ok. 2A, następnie podbija do 3,2A i natychmiast spada na 1,4A. Obrazu brak. Podmienie jeszcze te dwa wadliwe układy i sprawdzę wtedy. Ale coś czuje, że to nie wiele zmieni :(
A może ten CYPD5225 jest jakiś trafiony? Może podmienie go kolejny raz...

#4 Re: Asus UM425Q nadmierne przegrzewanie się elementów

przez matic 2 września 2024, 12:25
First of all, remove the damaged PS8409A chip from the board and test it again with the small IO board disconnected.

#5 Re: Asus UM425Q nadmierne przegrzewanie się elementów

przez cocoban78 9 września 2024, 09:06
Dziękuję za podpowiedzi matic.

Podmieniłem układy PS8409A na PCB, a także REALTEK 5772S (S772S) oraz PS8719E na płycie IO, bo też się grzał.

Komputer uruchamia się już za każdym razem. Startuje Windows, działa ładowanie (chociaż cewka od ładowania i mosfety grzeją się do 75-80C, ale są na nich fabryczne termopady, które dotykają do dolnej obudowy - więc może tak ma być).
Działają porty USB, działa socket na microSD, działa port HDMI. Jako ciekawostkę mogę napisać, że bez podłączonej kompletnej płytki IO komputer nie daje obrazu.

Nie działa karta WIFI 6. Piny +V3P3S5_WLAN dostają 3.3v. Moduł się nagrzewa, ale w windowsie nie ma karty w menedżerze urządzeń.
Nie widzę w tym modelu włącznika/wyłącznika mechanicznego ani na klawiaturze. Nie znalazłem opcji zarządzania WIFI w BIOS.
Zakładam, że skoro z jakiegoś powodu tyle układów zostało uszkodzonych, może moduł WIFI 6 także ucierpiał. Nie wiem czy można to sprawdzić pomiarami?
Nie mam modułu na podmiankę.

#6 Re: Asus UM425Q nadmierne przegrzewanie się elementów  [ROZWIĄZANY]

przez matic 9 września 2024, 11:38
cocoban78 napisał(a):Moduł się nagrzewa
If so, the WiFi module is almost certainly damaged as well.

#7 Re: Asus UM425Q nadmierne przegrzewanie się elementów

przez cocoban78 12 września 2024, 14:06
Tak jest. Wymieniłem kartę, niezbyt przyjemna robota ;)
WIFI wróciło, BT także.

Dziękuję matic za wsparcie ;)

Re: Asus UM425Q nadmierne przegrzewanie się elementów

przez Google Adsense [BOT] 12 września 2024, 14:06