• Acer nitro 5 an515-55-5458 brak acdrv

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Acer nitro 5 an515-55-5458 brak acdrv

by majdanos 14 September 2024, 00:42
Witam mam problem z uruchomieniem laptopa acer nitro 5 an515-55-5458 z zasilacza
Wersja płyty głownej : FH51M LA-J871P REV:1B
co zrobiłem:
sprawdziłem gniazdo zasilania
wymieniłem charger ładowania baterii bq24781
zregenerowałem scieżke bo była zjedzona od cmsrc_chg z rezystora prb10
Pozyczyłem baterie (niestety juz oddałem) i uruchomiłem laptopa na niej (był brak sygnalizowania ładowania baterii)
pomierzyłem rezystancje na cewkach
sprawdziłem pqb3 oraz pqb4
napiecia z bq24781 sa nastepujące
n1 2.5-3.1 v skacze
n3 0.03 v
n4 0 v
n5 0 v
n6 2.53v
n11 0 v
n12 0 v
n15 0-1 v skacze
n18 0.2 v
n20 0.2 v
n24 6v
n25 5.7v
n28 19,3v
2 sprawa bateria od tego laptopa nie daje napiecia na gniazdo pomimo naładowania cel.coś czytałem ze driver sie mógł zablokować można ją jakoś ożywić ?
brak acdrv nie wysterowuje tranzystorów wiec główna linia 19v jest martwa. prosiłbym o rady.

Re: Acer nitro 5 an515-55-5458 brak acdrv

by Google Adsense [BOT] 14 September 2024, 00:42

#2 Re: Acer nitro 5 an515-55-5458 brak acdrv

by Vogelek23 14 September 2024, 17:33
Zmierz rezystancje pomiędzy drenem a źródłem, oraz pomiędzy bramką a źródłem tranzystorów PQB3 i PQB4.

#3 Re: Acer nitro 5 an515-55-5458 brak acdrv

by majdanos 14 September 2024, 21:52
pqb3:
dren-źródło 1.5m ohma
bramka-zródło 0.95 m ohma
pqb4:
dren-źródło 1.1 m ohma
bramka-zródło 0.92 m ohma

#4 Re: Acer nitro 5 an515-55-5458 brak acdrv

by Vogelek23 14 September 2024, 22:08
majdanos wrote:1.5m ohma
Megaoma czy milioma? Ten pierwszy zapisuje się dużą literą, ten drugi małą. Przy okazji proszę zmierzyć rezystancję do masy na źródle PQB4.

#5 Re: Acer nitro 5 an515-55-5458 brak acdrv

by majdanos 15 September 2024, 17:10
Mój błąd, oczywiście chodziło mi o Megaohmy. Co do PQB4 to pomiedzy masą a żródłem mam 0.95M ohma.

#6 Re: Acer nitro 5 an515-55-5458 brak acdrv

by Vogelek23 15 September 2024, 18:28
Zewrzyj dren ze źródłem tranzystora PQB4 przez amperomierz i sprawdź, czy płyta normalnie się włączy (nie podłączaj na razie baterii).

#7 Re: Acer nitro 5 an515-55-5458 brak acdrv

by majdanos 16 September 2024, 00:31
Vogelek23z góry bym cie musiał przeprosić bo emocje wzieły góre i podłaczyłem te baterie.Zwarłem dren ze źródłem tak jak napisałeś. Laptop właczył się i po nawet nie sekundzie umierał. Wzielem go pod termowizje. patrze ze cpu nagrzewa się z jednej strony. Zmarnowany ze cpu jest ubity podłaczyłem baterie a ten dziad ożył...piknoł sobie z brzeczka co prawda nie daje obrazu ale podpinałem pendrive i ten nawet zaświecił ;o W tym setupie wyłacza się po ok 20 sek i trzeba odpiąć zasilacz aby znowu ożył. Wiem ze jestem poczatkowy i sie podniecam ale może bym mu wgrał nowego biosa albo wsad do kbc ? svoda 4 mam. czekam z niecierpliwościa na odpowiedz.

Edit. Dzisiaj podłaczyłem zasilacz serwisowy patrze a tam pobór 1.5a. Sprawdzam napiece na baterii a tu cyk bateria się ładuje :wtf: po wcisnieciu power klawiatura się podświetla. cpu i gpu zaczynają się grzać.napiecia wszystkie są, prąd pływa, ale dalej nie ma obrazu.po odpieciu baterii z samego zasilacza laptop uruchamia się i chodzi bez restartu ale bez obrazu..acdrv jest teraz na zasilaczu jak i na baterii.. ehh czary jakieś. :lol:

Re: Acer nitro 5 an515-55-5458 brak acdrv

by Google Adsense [BOT] 16 September 2024, 00:31