• Naprawa chińskiego pada do PS4

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Naprawa chińskiego pada do PS4

przez Przemo1983rmi 23 sierpnia 2024, 17:56
Cześć mam do naprawy pada , jest to jakaś chińska podróbka . Mam taki problem ze pad ma całkowite zwarcie , gdy podłączam go do zasilacza serwisowego.
Płyta o numerach :BL-P4-GM4.0-V1.6
Jak podłącze go do zasilacza , zaczyna się grzać taśma łącząca płytkę USB z płytą główną.
Pytanie jak sprawdzić i jakie jest prawdopodobieństwo że gniazdo J3 taśmy jest uszkodzone? Bo na płytce nic się nie grzeje .

Obrazek

Wcześniej była ta płytka USB zamontowana.
Obrazek
Ostatecznie zamówiłem inna płytkę bo tamtą już została uszkodzona w wyniku kilku krotnego wstawiania gniazd co jakiś czas, gdyż dziecko wyłamywało port .
Obrazek

Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

przez Google Adsense [BOT] 23 sierpnia 2024, 17:56

#2 Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

przez Vogelek23 23 sierpnia 2024, 18:37
Proszę zamieścić WYRAŹNE zdjęcia obu płytek USB po obu stronach.

#3 Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

przez Przemo1983rmi 23 sierpnia 2024, 19:00
1 Płytka- pierwotna
Obrazek

Proszę się nie dziwić stopniowi dewastacji płytki bo, chciałem poprowadzić kabelki z płytki do gniazda USB małymi kabelkami a potem stwierdziłem że to bezsensowna zabawa i dlatego wraz z kabelkiem wyrwana ścieżka na płytce

Obrazek

Nowa płytka (odwrócona)

Obrazek

Obrazek

#4 Re: Naprawa chińskiego pada do PS4  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 23 sierpnia 2024, 19:44
Te płytki są kompletnie różne (nawet layout jest jakby lustrzanym odbiciem) i z pewnością nie są kompatybilne ze sobą.

#5 Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

przez Przemo1983rmi 23 sierpnia 2024, 20:08
Zamówiłem z chin dokładnie takie same jak to pierwotne. Nie wiem czy umiał bym znaleźć podobne na aukcjach , jak ma ktoś podoiwiedz czym mogę zastąpić ta płytkę , żeby była kompatybilna.

#6 Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

przez Vogelek23 24 sierpnia 2024, 00:36
Na Twoim miejscu naprawiłbym tę oryginalną płytkę, zakleił gniazdo ładowania od tyłu klejem dwuskładnikowym i uczulił rodziców dziecka, że kolejne uszkodzenie gniazda ładowania będzie się wiązało z wymianą pada na nowy. Ewentualnie od razu możesz zaproponować używany pad za 59zł - na Allegro Lokalnie szukaj pod frazą "Pad ps4 kontroler dualshock". Odmian tych podróbek jest tyle, że ciężko będzie dostać 100% pasującą część.

#7 Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

przez Przemo1983rmi 22 września 2024, 13:10
Kupiłem z chin nowa płytkę USB. Naprawa zakończona sukcesem. Dziękuję.

Re: Naprawa chińskiego pada do PS4

przez Google Adsense [BOT] 22 września 2024, 13:10