• Legion 7-16ACHg6 ulamany kondensator SMD przy taśmie LCD JEDP1

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Legion 7-16ACHg6 ulamany kondensator SMD przy taśmie LCD JEDP1

przez Vox1984 24 września 2024, 20:06
Oznaczenie PCB: [HY76 HY760 HY76, NM-D563 Rev 2.0]

Witam,

Problem teoretycznie trywialny - ukruszony kondensator (moja nieuwaga - śrubokręt).
Odnalazłem schemat mojego Legiona 7-16ACHg6, I wygląda że jest to kondesator 0.1u_0201_10V6K
Sam kondesator jest na linii sygnałowej MUX_EDP_TX1_P - 6 ty od góry (wyprowadzenie 44).

Tu pytania:
- Czy da się to przylutować zwykłą lutownicą? Straszne maleństwo
- Czy ten kondensator jest kluczowy żeby obraz działał na matrycy? Czy można żyć bez niego.

Z góry dzieki za pomoc.

Załączam zdjęcia:
Obrazek
Obrazek

Re: Legion 7-16ACHg6 ulamany kondensator SMD przy taśmie LCD JEDP1

przez Google Adsense [BOT] 24 września 2024, 20:06

#2 Re: ulamany kondensator SMD Legion 7-16ACHg6 przy tasmie LCD JEDP1,PCB[NM-D563 Rev 2.0]

przez Vogelek23 24 września 2024, 20:11
Vox1984 napisał(a):- Czy da się to przylutować zwykłą lutownicą? Straszne maleństwo
To zależy, jakimi umiejętnościami i jaką lutownicą dysponujesz (a konkretnie jak cienkim grotem). Jeśli nigdy nie lutowałeś tak małych elementów, to kolbówką będzie ciężko, o ile w ogóle dasz radę.

Vox1984 napisał(a):Czy ten kondensator jest kluczowy żeby obraz działał na matrycy?
TAK. Brak tego kondensatora powoduje przerwę w sygnale cyfrowym i zakłócenia obrazu, lub nawet jego brak.

#3 Re: Legion 7-16ACHg6 ulamany kondensator SMD przy taśmie LCD JEDP1

przez Vox1984 24 września 2024, 20:56
Dzięki, tego się obawiałem. Trzeba przelutować.
Nie robiłem tego nigdy (SMD) - ale spróbuję, może najpierw poćwiczę na innej płytce.

Czy odpowiedni będzie hot air? Myślałem o przylepieniu kondensatora do PCB odrobinką super glue. (żeby mi hot air nie zdmuchnął elementu).
Dobry pomysł?

Jeśli chodzi o sam element, 0.1u_0201_10V6K
nie wiem co oznacza 6 przed K
rozszyfrowuję to jako: 0.1 uF, obudowa 0201, 10V, 10% tolerancji (K)

znalazłem coś takiego:
Kondensator ceramiczny MLCC 100nF 16V X5R 10% SMD 0201
https://allegro.pl/oferta/kondensator-c ... 5877768980

nada się?

#4 Re: Legion 7-16ACHg6 ulamany kondensator SMD przy taśmie LCD JEDP1

przez Vogelek23 24 września 2024, 22:24
Vox1984 napisał(a):Czy odpowiedni będzie hot air?
TAK, zdecydowanie najlepsza opcja do lutowania tak małych elementów. Oczywiście do tego potrzebna jest też precyzyjna pęseta, np. Dumont typ 5.

Vox1984 napisał(a):Myślałem o przylepieniu kondensatora do PCB odrobinką super glue. (żeby mi hot air nie zdmuchnął elementu).
Dobry pomysł?
NIE. Kondensator trzyma się pęsetą, aby go nie zdmuchnąć. Najlepiej jest przed lutowaniem pobielić pady cyną ołowiową i użyć odrobinę topnika w żelu (np. Amtech RMA-223 lub NC-559), aby kondensator szybko "wskoczył" na pady.

Vox1984 napisał(a):nada się?
TAK.

Vox1984 napisał(a):nie wiem co oznacza 6 przed K
6 oznacza maksymalną temperaturę pracy 105°C (pełne oznaczenie to X6S, gdzie X to minimalna temperatura pracy -55°C, zaś S to tolerancja ±10%). Przykład dla kondensatorów X7R: X = -55°C, 7 = 125°C, R = ±15%. Z kolei dla kondensatorów Y5V: Y = -30°C, 5 = 85°C, V = -22%/+82%.

Re: Legion 7-16ACHg6 ulamany kondensator SMD przy taśmie LCD JEDP1

przez Google Adsense [BOT] 24 września 2024, 22:24