• Lenovo ThinkBook 15 G2 MB. FLV3B LA-K062P nie ładuje baterii zas. USB-C

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo ThinkBook 15 G2 MB. FLV3B LA-K062P nie ładuje baterii zas. USB-C

przez Daryo 28 września 2024, 13:59
Witam
Mam problem z moim laptopem służbowym. Ostatnie uruchomienie działał na baterii do momentu rozładowania. Zasilanie przez port USB typ C. Początkowo obstawiałem uszkodzone gniazdo ponieważ faktycznie miało trochę luzu, ale wszystkie piny się trzymały. Po wylutowaniu gniazda sprawdziłem rezystancję i na pinie A4, B8 itd. (V Bus) mam 5,3 ohma, czy to jest normalne? Od czasów HP DV6 nie naprawiam płyt i do końca nie wiem jak działa zasilanie w USB C, ale ta wartość mnie zaniepokoiła. Laptop nie uruchamiał się z zasilacza i nie ładował baterii.

Re: Lenovo ThinkBook 15 G2 MB. FLV3B LA-K062P nie ładuje baterii zas. USB-C

przez Google Adsense [BOT] 28 września 2024, 13:59

#2 Re: Lenovo ThinkBook 15 G2 MB. FLV3B LA-K062P nie ładuje baterii zas. USB-C

przez Vogelek23 28 września 2024, 15:54
Daryo napisał(a):Po wylutowaniu gniazda sprawdziłem rezystancję i na pinie A4, B8 itd. (V Bus) mam 5,3 ohma, czy to jest normalne?
Oczywiście, że NIE JEST normalne. Czy na obu gniazdach masz to samo, czy tylko na jednym? Jeśli na jednym, to którym (JTYPEC0, JTYPEC1)?

#3 Re: Lenovo ThinkBook 15 G2 MB. FLV3B LA-K062P nie ładuje baterii zas. USB-C

przez Daryo 28 września 2024, 17:08
Tylko na jednym, złącze JTYPEC0 jest opisane na płycie i tam jest ponad 1 MΩ i rośnie. Na drugim złączu rezystancja jest niska i stała.

Po rozlutowaniu zwory JPHW1 i wymianie gniazda z drugiego portu laptop się ładuje i pracuje z baterii. Chwilowo przeżyję ale chciałbym usunąć usterkę i uruchomić drugi port JTYPEC1. Nie wiem czy rozlutowanie JPHW1 miało wpływ na uruchomienie ale przed zworą jest rezystancja ok 5Ω a za nią wydaje się być normalnie. Jeżeli ktoś dysponuje kawałkiem schematu będę zobowiązany. Wcześniejsza wersja to LA-K061P.

#4 Re: Lenovo ThinkBook 15 G2 MB. FLV3B LA-K062P nie ładuje baterii zas. USB-C

przez Vogelek23 29 września 2024, 13:04
Daryo napisał(a):przed zworą jest rezystancja ok 5Ω a za nią wydaje się być normalnie
Konkretnie to po której stronie masz przywarcie do masy? Zamieść zdjęcie z zaznaczonym padem zwory JPHW1, który ma te 5Ω do masy.

Re: Lenovo ThinkBook 15 G2 MB. FLV3B LA-K062P nie ładuje baterii zas. USB-C

przez Google Adsense [BOT] 29 września 2024, 13:04