• Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe, problem z zasilaczem

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe, problem z zasilaczem

by szostkiewiczp 21 July 2024, 02:02
Płyta Główna SAA-001 BDP-010 Konsola PlayStation 4 PS4 CUH-1004.
Konsole odcina przy probie włączenia po kilku lub kilkunastu sekundach a czasami włączy sie bez problemu. Konsola zalana w okolicach kondensatorow tantalowych (po obu stronach płyty) przy procesorze. Na jakie napięcie sa te diody ? 470uf/??V
Image

Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe, problem z zasilaczem

by Google Adsense [BOT] 21 July 2024, 02:02

#2 Re: Konsola PS4 zalane diody tantalowe

by Vogelek23 21 July 2024, 18:31
To nie diody, lecz kondensatory. Oznaczenie "d" to kod napięcia 2V. Jak widać na zdjęciu, skorodowane jest ponad 50% przelotek w obszarze montażu kondensatorów, więc należałoby zacząć od ich odbudowania.

#3 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane diody tantalowe

by szostkiewiczp 22 July 2024, 19:28
Przepraszam mój blad. Oczywiście o kondensatorach mowa. Zastanawiam sie jak wyczyścić przelotki odbudowa wiadomo drucik na druga stronę i i gotowe chociaż trochę tego jest. Macie jakieś sposoby na czyszczenie tylu przelotek ? niestety nie mam wanienki ultradźwiękowej.
Moge zastosować wyższe napięcie kondensatorow ?

#4 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe

by Vogelek23 22 July 2024, 21:01
szostkiewiczp wrote:Macie jakieś sposoby na czyszczenie tylu przelotek ?
Tak. Skalpel. I duża doza precyzji oraz cierpliwości.

szostkiewiczp wrote:Moge zastosować wyższe napięcie kondensatorow?
Oczywiście, że możesz. Oby nie było niższe.

#5 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe

by szostkiewiczp 21 September 2024, 11:09
Przepraszam, że odgrzewam temat, ale naprawami zajmuję się hobbystycznie i są to tylko moje urządzenia. Naprawiłem przelotki oraz miejsce zalania, ale problem nadal występuje. Przyjrzałem się zasilaczowi i zauważyłem, że gdy konsola działa prawidłowo, napięcie na IC31 DNP015, noga nr 5 oznaczona HV, wynosi około 200V. Natomiast gdy konsola się nie włączy, napięcie faluje od około 80V do 150V. Co ciekawe, zaraz za diodą D41 mam stabilne 200V. Mogę prosić o jakąś podpowiedź?

Image
Image

#6 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe

by Vogelek23 21 September 2024, 12:08
Zamieść zdjęcie układu IC31 wraz z otoczeniem i z widocznymi trzema rezystorami R1-R3.

#7 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe

by szostkiewiczp 21 September 2024, 14:53
Image
Image

#8 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe

by Vogelek23 21 September 2024, 15:46
Rezystory R1, R2 i R3 należy bezwzględnie wymienić na nowe. Ich wartość (taka sama dla wszystkich) jest podana na schemacie.

#9 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe, problem z zasilaczem

by szostkiewiczp 29 September 2024, 10:36
Wymieniłem rezystory, wymieniłem układ DNP015 nawet mostek gretza zmieniłem. Nic się nie zmieniło. Wymieniłem zasilacz od innej konsoli i ewidentnie to wina zasilacza. Napięcie HV skacze podczas problemu. Zasilanie układu (VDD) DNP015 spada do 10V ( normalnie jest 18). Z kad bierze się zasilanie VDD?

#10 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe, problem z zasilaczem

by Vogelek23 29 September 2024, 17:10
Zamieść dobrze doświetlone zdjęcia płyty zasilacza od strony lutowania, a także wyraźne zdjęcia wymienionych elementów.

#11 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe, problem z zasilaczem

by szostkiewiczp 30 September 2024, 16:43
Image
Image
Image

#12 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe, problem z zasilaczem  [SOLVED]

by ctro 30 September 2024, 20:48
Sprawdź wartości rezystorów R23, R24, R25. W jedną stronę powinny pokazywać prawidłowe wartości. Czasami przestają przewodzić na ciepło.

#13 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe, problem z zasilaczem

by szostkiewiczp 1 October 2024, 17:49
Sprawdziłem chwilę rezystory wskazane przez kolegę @ctro i o dziwo mój miernik przynajmniej w druku nie wskazuje wartości ( jutro wylutuje i sprawdzę.) ale napięcia na nich są takie same podczas poprawnej pracy jak i podczas usterki. Zauważyłem również że gdy odetnie konsole napięcie na kondensatorze C2 powoli spada ( kondensator się rozładowuje) Jutro myślę że będę miał więcej czasu żeby nad tym posiedzieć. Jeśli macie jakieś pomysły chętnie skorzystam z podpowiedzi.

#14 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe, problem z zasilaczem

by Vogelek23 1 October 2024, 20:22
szostkiewiczp wrote:mój miernik przynajmniej w druku nie wskazuje wartości
Skoro tak, to wszystkie trzy rezystory są do wymiany. Miernik powinien wskazać rezystancję danego rezystora, a jeśli coś go bocznikuje, to wartość mniejszą, niż rezystancja elementu. Nie powinien na pewno wskazywać wyższej wartości, niż rezystancja elementu.

#15 Re: Konsola PS4 CUH-1004 - zalane kondensatory tantalowe, problem z zasilaczem

by szostkiewiczp 26 October 2024, 09:48
Wymiana rezystorów R23, R24, R25 załatwiła problem. Dzięki wszystkim.