• MSI GF63 Thin 11UC, ms-16r61 martwy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MSI GF63 Thin 11UC, ms-16r61 martwy

przez poster 10 października 2024, 10:47
Płyta: ms-16r61
CPU: SRKT1
GPU: GN20-P0-A1
PCH: SRKMA
KBC: ENE KB9548GF2

Laptop trafił do mnie martwy, ze zwarciem na +1.8B (PL13).
Wymieniłem most PCH, wyczyściłem ME w biosie. Rezystancja PL13 wzrosła do 1.7 kOhm.
Obrazek
Po podłączeniu zasilacza płyta nie reaguje na przycisk, jest martwa. Pobór prądu to 0.08A. Jedyne co się lekko nagrzewa na płycie to PCH, do 26°C.

Na kości SPI 3.3V obecne. Na przycisku power 3.3V obecne.

Pomiary:
PL9 = 3.3V
PL8 = 5V
PL13 = 1.8V
PL16= 1.8V
PL18 = 0.29V (bez baterii, z baterią 11.5V, laptop poprawnie ładuje baterię co sygnalizuje diodą)
PL2 = 1.8V
Choke2 = 0.99V
Pozostałe cewki: brak zasilania

Rezystancje:
PL9 = 2.2kΩ
PL8 = 2.5kΩ
PL13 = 1.7kΩ
PL16 = 693Ω
PL18 = 45kΩ
PL2 = 67Ω (1.8V CPU)
PL3,PL4,PL5,PL6 = 14Ω (Zasilanie CPU)
PL10,PL11 = 0.4Ω (zasilanie GPU)
Choke1 = 82Ω
Choke2 = 957Ω
PL14 = 38Ω
PL20 = 1.4kΩ
Pierwotnie myślałem, że sprzedano mi wadliwy PCH, zamówiłem więc drugą sztukę od innego dostawcy. Po wlutowaniu zachowanie płyty jest identyczne.

Proszę o pomoc w znalezieniu usterki. Nie znalazłem nigdzie schematu ani BV do tej płyty.

Re: MSI GF63 Thin 11UC, ms-16r61 martwy

przez Google Adsense [BOT] 10 października 2024, 10:47