• Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da TimeToRelax 13 ottobre 2024, 20:23
Cześć wszystkim.
Dzisiaj mam niecodzienny przypadek laptopa Lenovo L480 w którym siedzi płyta o oznaczeniu NM-B461 i procesor i5-8250u

Laptop włącza się normalnie.W Bios i na testach wbudowanych Lenovo Diagnostics może chodzić godzinami.
Problem pojawia się przy próbie wystartowania systemu z dysku lub nawet Bootowalnego pendrive z bootowalnym systemem.

Pokazuje się wówczas logo Windowsa kółko chwilę zakręci i laptop się wyłącza jakby się go wyłączyło z włącznika, przy czym białe światełko na włączniku pomiga parę razy i gaśnie.

Wszystkie napięcia są obecne, oprócz +VCC_GT, lecz wiele razy spotkałem się z tym, że to napięcie pojawiało się dopiero przy uruchomionym systemie lub pod obciążeniem.

Co sprawdziłem do tej pory

- Odłączenie baterii, sprawdzenie na samym zasilaczu

- Podmiana kości RAM na inną i sprawdzenie w dwóch slotach.

- Odłączenie dysku M2 i sprawdzenie na systemie bootowalnym z USB - ten sam objaw.

- Włączenie laptopa i odłączenie płytki włącznika

- Reset CMOS

- Czyszczenie ME Regionu w oryginalnym wsadzie BIOS.

- Wgranie nowego biosu z update Lenovo z oryginalnym ME regionem jak i wyczyszczonym.

Czy jest jeszcze coś co mogę wykluczyć i sprawdzić w takim przypadku zanim wysunę wniosek, że sam procesor jest uszkodzony ?

Dzięki za wszelkie wskazówki.

Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da Google Adsense [BOT] 13 ottobre 2024, 20:23

#2 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da Vogelek23 13 ottobre 2024, 20:36
Zmierz napięcia do masy na wszystkich wyprowadzeniach czujnika zamknięcia klapy U6501/U6502 (którykolwiek jest obsadzony).

#3 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da TimeToRelax 13 ottobre 2024, 21:03
Napięcia na obsadzonym U6502
Pin 1 (GND) - 0v
Pin 2 (+3VL) - 3.3v
Pin 3 (LID_SW#) - 3.3v

#4 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da Vogelek23 14 ottobre 2024, 10:05
Sprawdź, czy system uruchamia się w trybie "safe mode".

#5 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da TimeToRelax 14 ottobre 2024, 19:30
Niestety nie mogę w żaden sposób zmusić systemu, żeby uruchomił się w trybie awaryjnym.
Próbowałem nawet przestawić tryb rozruchu poprzez wiersz poleceń w instalatorze Windowsa, ale laptop podczas wczytywania pendrive z instalką gaśnie tak samo jak przy próbie uruchomienia go z dysku.

#6 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da matic 17 ottobre 2024, 11:21
Try to boot the Linux Live.

#7 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da TimeToRelax 17 ottobre 2024, 18:58
Zrobiłem dzisiaj pendrive z Ubuntu live i próbowałem go odpalać w 2 trybach tj. normalnym i safe-graphics.
Niestety w obu przypadkach próba wystartowania systemu kończy się tak samo jak na Windowsie.

#8 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da matic 18 ottobre 2024, 10:07
Is your board UMA version or with a dedicated GPU?

#9 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da TimeToRelax 18 ottobre 2024, 11:27
Moja płyta główna jest w wersji UMA.

#10 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da matic 18 ottobre 2024, 11:32
Measure the voltages to ground on pins 1, 2, 3, 4 of chip PU402, when the machine is booted into the BIOS.

#11 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da TimeToRelax 18 ottobre 2024, 15:38
PU402

Pin 1 (BST) - 5v
Pin 2 (PWM) - 1.9v
Pin 3 (EN) - 4.9v
Pin 4 (VCC) - 5.1v

#12 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da carrneiro 18 ottobre 2024, 16:25
Odłącz wszystko co możesz. Goła płyta bez wi-fi, płytek usb itp na stole + obraz na zewnętrznym monitorze. Taśma matrycy odpięta. 1 slot RAM użyty. Tylko klawiatura zewnętrzna na USB.

#13 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da TimeToRelax 18 ottobre 2024, 19:22
Powinienem w sumie napisać to w pierwszym poście, ale zapomniałem.

Płytę testuje na zewnętrznym monitorze z podłączoną klawiaturą USB, poza obudową na stole z wyjętą kartą WIFI i boczną płytką na której znajduje się port USB i gniazdo combo jack.

Na płycie są podłączone następujące elementy:
- Dysk M2 w slocie JWWAN1
- Bateria RTC
- Taśma z włącznikiem
- Wentylator
- Kość RAM w jednym slocie

Dodatkowo płytę przejrzałem parę razy pod mikroskopem w poszukiwaniu śladów zalań czy innych oczywistych usterek wizualnych, ale nic takiego nie udało mi się dojrzeć.

#14 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.  [RISOLTO]

da matic 21 ottobre 2024, 08:16
Unfortunately, everything points to a damaged APU hybrid. You can try to reflow it, but it needs to be replaced for the permanent repair.

#15 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

da TimeToRelax 22 ottobre 2024, 09:55
Nie mam na obecną chwilę odpowiedniego sprzętu, żeby spróbować zrobić reflow.
Na obecną chwile sprzęt leci na części.
Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń.