• Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

by Rysiu001 11 October 2024, 18:34
Cześć,
Marka i model: Lenovo Legion Y540-17IRH
Oznaczenie kodowe płyty (z rewizją): NM-C531 Rev 2.0

Geneza od początku. Stwierdziłem uszkodzone kbc (grzało się plyta nie startowała), wymieniłem je i coś tam zaczęło już lepiej wyglądać, płyta startowała, nie dawała obrazu. Zacząłem więc zabawę z biosami, wgrałem ich 10 różnych aż w końcu pobór z 25-30W skoczył do ponad 50 W, płyta ruszyła włożyłem dysk, sterowniki grafiki też się zainstalowały i więcej nie testowałem. Problem. Laptop dawał się kilka razy uruchomić, ale tylko na wypiętej baterii bios, po podaniu napięcia z guzika zero reakcji a pod windowsem ten guzik działał by wyłączyć czy uśpić. Stwierdziłem ze może trzeba się pobawić w przeniesie serialu płyty, lecz już nie pamiętałem na którym biosie chodziła, więc wybrałem najnowszy jaki miałem i podmieniłem część danych w bin i od tego czasu nie startuje obraz kompletnie na żadnym biosie z listy, pobór około 25 - 30 W.

Re: Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

by Google Adsense [BOT] 11 October 2024, 18:34

#2 Re: Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

by Vogelek23 12 October 2024, 14:41
Rysiu001 wrote:Zacząłem więc zabawę z biosami, wgrałem ich 10 różnych
Rozumiem, że za każdym razem przenosiłeś oryginalny ME region do nowego wsadu lub wgrywałeś czysty region w poprawnej wersji? Jeśli nie, mogłeś zablokować PCH.

#3 Re: Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

by Rysiu001 12 October 2024, 16:32
Wcześniej wgrywałem z czystym me regionem biosy to na którymś z pobranych zaczął w końcu dawać obraz po wpięciu zasilania. Później próbowałem przenieść sekcje dmi i od tego czasu żaden bios nie działa. Wedle innego forum przeniosłem DMI 632000 - 633FFF
Image

#4 Re: Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

by Rysiu001 15 October 2024, 17:36
A jest jakaś opcja na odblokowanie pch bo nic juz nie pomaga

#5 Re: Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

by Vogelek23 16 October 2024, 14:38
Tak - wymiana PCH na fabrycznie nowy lub z identycznej płyty. Możesz także spróbować metody, opisanej tutaj: odbrickowanie-pch-laptopa-na-bazie-procesorow-intel-t68982.html

#6 Re: Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

by Rysiu001 18 October 2024, 18:12
Podmieniałem już kość i obecnie zachowuje się tak ze niby startuje obrazu nie daje lecz : podłączany pendrive miga, na klawiaturze zapala się dioda jakby się włączył i mogę go nawet resetować przez alt ctrl del. Iść w stronę vbiosu ? Bo skoro cos tam już rusza to kość którą zastosowałem powinna być git ? Ciężko rozczytać jaka tam była oryginalnie to dałem WINBOND 25Q128JVSQ

#7 Re: Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

by Vogelek23 18 October 2024, 18:46
Jaka kość była oryginalnie oraz jakie są kompatybilne z tą płytą, możesz odczytać z VSCC Table ze wsadu BIOS.

#8 Re: Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

by Rysiu001 18 October 2024, 19:05
VSCC Table słyszałem o tym ale właśnie co to jest ?

-- Posty scalono --

Udało się to ogarnąć i mam ją Winbond W25Q128 i te dalsze rozwinięcie nazwy kości nie ma znaczenia ?

#9 Re: Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

by Vogelek23 19 October 2024, 17:48
Rysiu001 wrote:W25Q128 i te dalsze rozwinięcie nazwy kości nie ma znaczenia ?
Ma, i to spore - są bowiem kości W25Q128FW (1,8V + SPI + QPI), W25Q128FV (3,3V + SPI + QPI) oraz W25Q128JV (3,3V + SPI, bez QPI).

#10 Re: Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

by Rysiu001 20 October 2024, 14:09
Patrząc u innych w tych modelach jest ta sama kość co zastosowałem i nawet jakby był w niej problem to by się nie zachowywał w ten sposób co wspomniałem? To się wydaje jakby startował ale nie daje obrazu.

EDIT
Znalazłem plik rom do tej grafiki przerobiłem go na bin końcówką starego bo tam były same zera i niestety nic to nie dało obrazu brak. Czy tak by wyglądał zablokowany pch czy to może bardziej cos z lutami gpu ?

Re: Lenovo Y540-17IRH KBC BIOS , nie włącza się

by Google Adsense [BOT] 20 October 2024, 14:09