• Dell Vostro 3500 mb: LA-K032P po wymianie CPU nie widzi dysków na złączu m2

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Vostro 3500 mb: LA-K032P po wymianie CPU nie widzi dysków na złączu m2

przez pijan4 17 października 2024, 07:38
Dzień Dobry

laptop Dell Vostro 3500
płyta: LA-k032P
obsada; cpu i7-1165g7 SRK02
kbc: MEC1515h

Na początku laptop miał problem ze stabilną pracą, zawieszenia, brak obrazu na matrycy, całkowity brak obrazu na hdmi. Diagnoza uszkodzony CPU. Wstawiony nowy cpu i7-1165G7. Po wymianie i wyczyszczeniu me regionu programem Andrzeja laptop wstał na moim dysku ssd NVME(brak dysku klienta). Wszystkie testy przebiegły bez problemu więc laptop wydany. Niestety wrócił bo nie wykrywa dysku klienta. Co się okazuje laptop widzi tylko ten 1! mój dysk, natomiast kilka innych (z 4szt innych producentów już nie). Problem uważam jest w biosie i tutaj pytanie do bardziej doświadczonych co można z tym zrobić. W załączeniu przesyłam 2 komplety plików(UC5 i UC6) , źródłowy i docelowy.

Pozdrawiam i z góry dziekuję za pomoc.

Re: Dell Vostro 3500 mb: LA-K032P po wymianie CPU nie widzi dysków na złączu m2

przez Google Adsense [BOT] 17 października 2024, 07:38

#2 Re: Dell Vostro 3500 mb: LA-K032P po wymianie CPU nie widzi dysków na złączu m2

przez baner81 17 października 2024, 11:42
Załącz zdjęcia dysku który działa i tych które nie działają. Ułatwi to analizę.

#3 Re: Dell Vostro 3500 mb: LA-K032P po wymianie CPU nie widzi dysków na złączu m2

przez pijan4 17 października 2024, 12:42
baner81 napisał(a):Załącz zdjęcia dysku który działa i tych które nie działają. Ułatwi to analizę.

Według mnie nie tędy droga. Dysk który był oryginalnie w tym laptopie też nie jest widoczny, testowane były lexar, adata i samsung. Ten mój co o dziwo działa to WD. Jestem przekonany że jest to problem z biosem. Tematów taki jak mój jest sporo.

#4 Re: Dell Vostro 3500 mb: LA-K032P po wymianie CPU nie widzi dysków na złączu m2

przez tekort 21 października 2024, 10:17
Miałem kiedyś Dell z podobnym problemem po zalaniu. Winne okazało się same gniazdo M2. Problem w tym, że każdy dysk M2 był widoczny w BIOS ale nie dało się z niego bootować systemu.

Sprawdź też dokładnie wszystkie wartości i lutowanie rezystorów prowadzących napięcie/sygnały do gniazda M2 - możliwe że podczas wymiany CPU któryś rezystor został przesunięty i nie ma kontaktu z gniazdem.

#5 Re: Dell Vostro 3500 mb: LA-K032P po wymianie CPU nie widzi dysków na złączu m2

przez pijan4 31 października 2024, 14:10
Witam
Temat do zamknięcia, nie udało się rozwiązać problemu. Sprawa rozwiązana poprzez wymianę mb.

Re: Dell Vostro 3500 mb: LA-K032P po wymianie CPU nie widzi dysków na złączu m2

przez Google Adsense [BOT] 31 października 2024, 14:10