• RE8500 problem z procesorami

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 RE8500 problem z procesorami

przez lapser 17 października 2024, 16:24
Witam
Posiadam stacje jak w tytule RE8500 i mam problem z lutowaniem procesorów oczywiście tych prostokątnych.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie i może mi coś doradzić.wcześniej maiłem. ZM-r380b kilka lat i sporo bga na niej zrobiłem ale były to mostki, grafiki.
Procesory zacząłem robić już na re-8500 i nie zawsze wychodzą. Nie chcą idealnie usiąść.czasami rogi się podniosą.Maszynę ustawiam w trybie cznym bo mi najwygodniej 55%-60% środek boki tak samo. nagrzewam do 120C następnie dochodzi góra 55% i tak do 210-220 .Uzywam topnika amtecha 559 a ostanio
warthon flux brown jelly . Jedna termopara .Układ z odzysku po kulkowaniu prosty z tym nie mam problemu .
Czy coś źle robię pamiętam jak grafiki czy mostki ładnie siadały tu tego niema (jeżeli wiadomo o co chodzi)
Pozdrawiam i czekam na jakąś podpowiedz i czy topniki ok te co używam

Re: RE8500 problem z procesorami

przez Google Adsense [BOT] 17 października 2024, 16:24

#2 Re: RE8500 problem z procesorami

przez Vogelek23 17 października 2024, 18:54
lapser napisał(a):ustawiam w trybie cznym
Jakim? :wtf:

lapser napisał(a):nagrzewam do 120C następnie dochodzi góra 55% i tak do 210-220
A tyle na forum się "trąbi" o profilach, o przyroście temperatury w czasie i o tym, że lwią część pracy ma wykonać dolny podgrzewacz - górny ma za zadanie jedynie "domknąć" proces. Dotyczy to także maszyn na podczerwień. Ponadto, spoiwo bezołowiowe topi się w temperaturze 215-225°C (zależnie od proporcji pierwiastków składowych i typu spoiwa).

Podczerwień jest dużo trudniejsza do opanowania, niż hot-air. Stacje te należy odpowiednio skalibrować, używając kilku termopar jednocześnie, aby widzieć, jak rozkłada się temperatura na powierzchni grzewczej. Stacje Jovy RE-8500 są pod tym względem bardzo temperamentne i jest między nimi spory rozrzut parametrów. Zacznij od podstaw, czyli od dokładnie skalibrowanego czasowo i temperaturowo profilu. Powinieneś także podszkolić się nieco z teorii: profile-lutownicze-bga-know-how-t10770.html

#3 Re: RE8500 problem z procesorami

przez lapser 17 października 2024, 20:27
Dziękuje z odpowiedz
Chodziło mi o sterowanie ręczne
Masz rację, że ta stacja jest trudna w obsłudze, ale skusiła mnie cena i duży podgrzewacz z sekcjami.
Będę musiał na razie odpalić program i tam ustawić profile względem topnika, bo tak kiedyś robiłem na starej stacji i było ok
W sumie ten watek napisałem z uwagi, żeby ktoś ko używa takiej stacji podpowiedział mi odnośnie ustawień ręcznych
Jeszcze raz dziękuje
I jeszcze mam pytanie odnośnie dobrego topnika do bga i pirometru do kontroli temperatur (coś w rozsądnej cenie)

#4 Re: RE8500 problem z procesorami

przez Vogelek23 17 października 2024, 21:32
Nie ma szans, żeby ktoś nawet z taką samą maszyną dał Ci "gotowca" - właśnie z uwagi na to, że każda maszyna działa inaczej i stoi w innych warunkach. Inaczej kalibruje się maszynę, która stoi w garażu (zmienna temperatura otoczenia, częsty ruch powietrza), inaczej w hali produkcyjnej (stosunkowo niska temperatura otoczenia, stosunkowo stabilny ruch powietrza) a inaczej w ogrzewanym pomieszczeniu ze stałą temperaturą na poziomie 22-25°C i bez ruchu powietrza. Kolejną podpowiedź - a właściwie to pełny, precyzyjny profil do lutowania każdego układu BGA na płytach laptopowych - znajdziesz tutaj: post241024.html#p241024. Wystarczy, że będziesz dążył do takiej krzywej temperatury w czasie podczas grzania układów na swojej maszynie. Trzeba jednak pamiętać, że profil ten należy wydłużyć o 5-10 sekund (ostatnia faza grzania), aby można było lutować układy czy podstawki procesorów na płytach desktopowych.

Re: RE8500 problem z procesorami

przez Google Adsense [BOT] 17 października 2024, 21:32