• Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez TimeToRelax 13 października 2024, 20:23
Cześć wszystkim.
Dzisiaj mam niecodzienny przypadek laptopa Lenovo L480 w którym siedzi płyta o oznaczeniu NM-B461 i procesor i5-8250u

Laptop włącza się normalnie.W Bios i na testach wbudowanych Lenovo Diagnostics może chodzić godzinami.
Problem pojawia się przy próbie wystartowania systemu z dysku lub nawet Bootowalnego pendrive z bootowalnym systemem.

Pokazuje się wówczas logo Windowsa kółko chwilę zakręci i laptop się wyłącza jakby się go wyłączyło z włącznika, przy czym białe światełko na włączniku pomiga parę razy i gaśnie.

Wszystkie napięcia są obecne, oprócz +VCC_GT, lecz wiele razy spotkałem się z tym, że to napięcie pojawiało się dopiero przy uruchomionym systemie lub pod obciążeniem.

Co sprawdziłem do tej pory

- Odłączenie baterii, sprawdzenie na samym zasilaczu

- Podmiana kości RAM na inną i sprawdzenie w dwóch slotach.

- Odłączenie dysku M2 i sprawdzenie na systemie bootowalnym z USB - ten sam objaw.

- Włączenie laptopa i odłączenie płytki włącznika

- Reset CMOS

- Czyszczenie ME Regionu w oryginalnym wsadzie BIOS.

- Wgranie nowego biosu z update Lenovo z oryginalnym ME regionem jak i wyczyszczonym.

Czy jest jeszcze coś co mogę wykluczyć i sprawdzić w takim przypadku zanim wysunę wniosek, że sam procesor jest uszkodzony ?

Dzięki za wszelkie wskazówki.

Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez Google Adsense [BOT] 13 października 2024, 20:23

#2 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez Vogelek23 13 października 2024, 20:36
Zmierz napięcia do masy na wszystkich wyprowadzeniach czujnika zamknięcia klapy U6501/U6502 (którykolwiek jest obsadzony).

#3 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez TimeToRelax 13 października 2024, 21:03
Napięcia na obsadzonym U6502
Pin 1 (GND) - 0v
Pin 2 (+3VL) - 3.3v
Pin 3 (LID_SW#) - 3.3v

#4 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez Vogelek23 14 października 2024, 10:05
Sprawdź, czy system uruchamia się w trybie "safe mode".

#5 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez TimeToRelax 14 października 2024, 19:30
Niestety nie mogę w żaden sposób zmusić systemu, żeby uruchomił się w trybie awaryjnym.
Próbowałem nawet przestawić tryb rozruchu poprzez wiersz poleceń w instalatorze Windowsa, ale laptop podczas wczytywania pendrive z instalką gaśnie tak samo jak przy próbie uruchomienia go z dysku.

#6 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez matic 17 października 2024, 11:21
Try to boot the Linux Live.

#7 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez TimeToRelax 17 października 2024, 18:58
Zrobiłem dzisiaj pendrive z Ubuntu live i próbowałem go odpalać w 2 trybach tj. normalnym i safe-graphics.
Niestety w obu przypadkach próba wystartowania systemu kończy się tak samo jak na Windowsie.

#8 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez matic 18 października 2024, 10:07
Is your board UMA version or with a dedicated GPU?

#9 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez TimeToRelax 18 października 2024, 11:27
Moja płyta główna jest w wersji UMA.

#10 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez matic 18 października 2024, 11:32
Measure the voltages to ground on pins 1, 2, 3, 4 of chip PU402, when the machine is booted into the BIOS.

#11 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez TimeToRelax 18 października 2024, 15:38
PU402

Pin 1 (BST) - 5v
Pin 2 (PWM) - 1.9v
Pin 3 (EN) - 4.9v
Pin 4 (VCC) - 5.1v

#12 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez carrneiro 18 października 2024, 16:25
Odłącz wszystko co możesz. Goła płyta bez wi-fi, płytek usb itp na stole + obraz na zewnętrznym monitorze. Taśma matrycy odpięta. 1 slot RAM użyty. Tylko klawiatura zewnętrzna na USB.

#13 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez TimeToRelax 18 października 2024, 19:22
Powinienem w sumie napisać to w pierwszym poście, ale zapomniałem.

Płytę testuje na zewnętrznym monitorze z podłączoną klawiaturą USB, poza obudową na stole z wyjętą kartą WIFI i boczną płytką na której znajduje się port USB i gniazdo combo jack.

Na płycie są podłączone następujące elementy:
- Dysk M2 w slocie JWWAN1
- Bateria RTC
- Taśma z włącznikiem
- Wentylator
- Kość RAM w jednym slocie

Dodatkowo płytę przejrzałem parę razy pod mikroskopem w poszukiwaniu śladów zalań czy innych oczywistych usterek wizualnych, ale nic takiego nie udało mi się dojrzeć.

#14 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.  [ROZWIĄZANY]

przez matic 21 października 2024, 08:16
Unfortunately, everything points to a damaged APU hybrid. You can try to reflow it, but it needs to be replaced for the permanent repair.

#15 Re: Lenovo L480 NM-B461 - gaśnie podczas ładowania systemu.

przez TimeToRelax 22 października 2024, 09:55
Nie mam na obecną chwilę odpowiedniego sprzętu, żeby spróbować zrobić reflow.
Na obecną chwile sprzęt leci na części.
Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń.