• RE8500 problem z procesorami

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 RE8500 problem z procesorami

by lapser 17 October 2024, 16:24
Witam
Posiadam stacje jak w tytule RE8500 i mam problem z lutowaniem procesorów oczywiście tych prostokątnych.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie i może mi coś doradzić.wcześniej maiłem. ZM-r380b kilka lat i sporo bga na niej zrobiłem ale były to mostki, grafiki.
Procesory zacząłem robić już na re-8500 i nie zawsze wychodzą. Nie chcą idealnie usiąść.czasami rogi się podniosą.Maszynę ustawiam w trybie cznym bo mi najwygodniej 55%-60% środek boki tak samo. nagrzewam do 120C następnie dochodzi góra 55% i tak do 210-220 .Uzywam topnika amtecha 559 a ostanio
warthon flux brown jelly . Jedna termopara .Układ z odzysku po kulkowaniu prosty z tym nie mam problemu .
Czy coś źle robię pamiętam jak grafiki czy mostki ładnie siadały tu tego niema (jeżeli wiadomo o co chodzi)
Pozdrawiam i czekam na jakąś podpowiedz i czy topniki ok te co używam

Re: RE8500 problem z procesorami

by Google Adsense [BOT] 17 October 2024, 16:24

#2 Re: RE8500 problem z procesorami

by Vogelek23 17 October 2024, 18:54
lapser wrote:ustawiam w trybie cznym
Jakim? :wtf:

lapser wrote:nagrzewam do 120C następnie dochodzi góra 55% i tak do 210-220
A tyle na forum się "trąbi" o profilach, o przyroście temperatury w czasie i o tym, że lwią część pracy ma wykonać dolny podgrzewacz - górny ma za zadanie jedynie "domknąć" proces. Dotyczy to także maszyn na podczerwień. Ponadto, spoiwo bezołowiowe topi się w temperaturze 215-225°C (zależnie od proporcji pierwiastków składowych i typu spoiwa).

Podczerwień jest dużo trudniejsza do opanowania, niż hot-air. Stacje te należy odpowiednio skalibrować, używając kilku termopar jednocześnie, aby widzieć, jak rozkłada się temperatura na powierzchni grzewczej. Stacje Jovy RE-8500 są pod tym względem bardzo temperamentne i jest między nimi spory rozrzut parametrów. Zacznij od podstaw, czyli od dokładnie skalibrowanego czasowo i temperaturowo profilu. Powinieneś także podszkolić się nieco z teorii: profile-lutownicze-bga-know-how-t10770.html

#3 Re: RE8500 problem z procesorami

by lapser 17 October 2024, 20:27
Dziękuje z odpowiedz
Chodziło mi o sterowanie ręczne
Masz rację, że ta stacja jest trudna w obsłudze, ale skusiła mnie cena i duży podgrzewacz z sekcjami.
Będę musiał na razie odpalić program i tam ustawić profile względem topnika, bo tak kiedyś robiłem na starej stacji i było ok
W sumie ten watek napisałem z uwagi, żeby ktoś ko używa takiej stacji podpowiedział mi odnośnie ustawień ręcznych
Jeszcze raz dziękuje
I jeszcze mam pytanie odnośnie dobrego topnika do bga i pirometru do kontroli temperatur (coś w rozsądnej cenie)

#4 Re: RE8500 problem z procesorami

by Vogelek23 17 October 2024, 21:32
Nie ma szans, żeby ktoś nawet z taką samą maszyną dał Ci "gotowca" - właśnie z uwagi na to, że każda maszyna działa inaczej i stoi w innych warunkach. Inaczej kalibruje się maszynę, która stoi w garażu (zmienna temperatura otoczenia, częsty ruch powietrza), inaczej w hali produkcyjnej (stosunkowo niska temperatura otoczenia, stosunkowo stabilny ruch powietrza) a inaczej w ogrzewanym pomieszczeniu ze stałą temperaturą na poziomie 22-25°C i bez ruchu powietrza. Kolejną podpowiedź - a właściwie to pełny, precyzyjny profil do lutowania każdego układu BGA na płytach laptopowych - znajdziesz tutaj: post241024.html#p241024. Wystarczy, że będziesz dążył do takiej krzywej temperatury w czasie podczas grzania układów na swojej maszynie. Trzeba jednak pamiętać, że profil ten należy wydłużyć o 5-10 sekund (ostatnia faza grzania), aby można było lutować układy czy podstawki procesorów na płytach desktopowych.

Re: RE8500 problem z procesorami

by Google Adsense [BOT] 17 October 2024, 21:32