• MacOS - skąd pobrać

#1 MacOS - skąd pobrać

от krzysztof000 23 Октябрь 2024, 14:50
Witam,

Potrzebuję system instalacyjny/obraz High Sierra i Mojave, skąd mogę pobrać, aby zrobić z niego pendrive z systemem?

Dziękuję za pomoc.

Re: MacOS - skąd pobrać

от Google Adsense [BOT] 23 Октябрь 2024, 14:50

#2 Re: MacOS - skąd pobrać

от carrneiro 23 Октябрь 2024, 16:12
Ja obrazy na macu pobieram poprzez OpenCore Legacy Patcher 1.0.1
Jest to legalne zanim zaczniesz rootować sprzęt.

#3 Re: MacOS - skąd pobrać

от Vogelek23 23 Октябрь 2024, 16:12
Obraz instalatora Mojave: download/Install_macOS_Mojave.dmg
Obraz instalatora High Sierra: download/Install_macOS_High_Sierra.dmg

Należy wyłączyć WiFi i zmienić datę na komputerze na 01/08/2018, aby instalatory nie wyrzucały błędu weryfikacji. Datę najlepiej zmienić po załadowaniu instalatora w terminalu poleceniem:
Код: Выделить всёdate -u {miesiąc}{dzień}{godzina}{minuta}{rok}

Oczywiście datę wpisujemy jednym ciągiem, bez nawiasów klamrowych. Jako rok wpisujemy ostatnie dwie cyfry, czyli 18. Przykład:
Код: Выделить всёdate -u 0801100018

#4 Re: MacOS - skąd pobrać

от krzysztof000 24 Октябрь 2024, 02:43
Dziękuję. Tylko ja będę pobierał to pod windowsem 10, a nie na macu.
A jaki program polecacie do Windowsa 10, aby zrobić boot systemu mac os na usb z pliku dmg?
I czy możesz podać jeszcze linka do wersji Catalina ?

#5 Re: MacOS - skąd pobrać

от Vogelek23 24 Октябрь 2024, 14:17
Aplikacją TransMac. Nie mam na serwerze wersji Catalina.

#6 Re: MacOS - skąd pobrać

от krzysztof000 13 Ноябрь 2024, 09:52
Dziękuję za pomoc.
A czy można np. na jakiejś stronie sprawdzić jaki można zainstalować najnowszy system pod dany model maca?
Mam np. model A1370 Inter Core i5 1.6Ghz i 4GB DDR3 pamięci ram?
Próbuję zainstalować High Sierra z pendrive przez TransMac, ale przy ładowaniu wywala znak zapytania i nie wiem czy program TransMac dobrze to nagrywa czy może problem jest z wersją instalki DMG.
Zainstalowałem wersję Mac OS 10.7.5 i działa, ale jest za stara i chciałbym coś nowszego.

#7 Re: MacOS - skąd pobrać

от Vogelek23 13 Ноябрь 2024, 12:03
Owszem, można: https://everymac.com/ultimate-mac-lookup/. Model A1370 obsługuje macOS 10.13.x High Sierra (w tym systemie nie będzie jedynie działać sprzętowe wsparcie dla HEVC). Skoro pojawia Ci się folder ze znakiem zapytania, to znaczy, że pendrive nie ma aktywnej partycji rozruchowej, czyli prawdopodobnie jest źle utworzony instalator. Gdyby to była kwestia braku kompatybilności systemu z urządzeniem, to miałbyś tzw. "no-entry sign", czyli przekreślone kółko.

Opisz proces tworzenia pendrive'a w TransMac, a także sprawdź, czy podczas instalacji macOS masz w komputerze datę ustawioną na 1 sierpnia 2018 - w przypadku, gdy jest ustawiona bieżąca data, instalator nie będzie mógł się zweryfikować i będzie wyrzucał błąd.

#8 Re: MacOS - skąd pobrać

от krzysztof000 14 Ноябрь 2024, 00:27
Uruchamiam TransMac jako administrator. Po lewej stronie klikam prawym przyciskiem myszy na pendrive i wybieram Format Disk to Mac, po formacie wybieram prawym przyciskiem myszy opcję Restore with Disk Image i wybieram plik DMG z systemem i tyle.

#10 Re: MacOS - skąd pobrać

от krzysztof000 14 Ноябрь 2024, 16:17
16GB, robione na windows 8

Re: MacOS - skąd pobrać

от Google Adsense [BOT] 14 Ноябрь 2024, 16:17