• Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

przez poweron 22 października 2024, 13:39
Dzień dobry.

Laptop: Lenovo Yoga Slim 7
Płyta: DA0LS3MBAF0 REV:F

Laptop praktycznie nie używany, po prawie roku w szufladzie po włączeniu brak obrazu na matrycy, brak podświetlenia. Przez kabel HDMI wszystko działa prawidłowo. Zrobiony update biosu - bez zmian.
Będę wdzięczny za wskazówki.

Re: Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 22 października 2024, 13:39

#2 Re: Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

przez tekort 22 października 2024, 14:02
Bardzo skąpy opis, czy rozkręciłeś sprzęt, próbowałeś coś więcej działać? Czy treść jest widoczna na ekranie gdy poświecisz na latarką? Czy występuje jakakolwiek reakcja matrycy na włączenie sprzętu, jej polaryzacja?

Rozkręć sprzęt, sprawdź płytę pod kątem zalań (nie ufaj użytkownikowi jak mówi że "NIGDY NIE BYŁ ZALANY"), szukaj oczywistych uszkodzeń jak np. przepalenie bezpiecznika podświetlenia w okolic złącza matrycy. Do sprawdzenia tu masz sporo tematów, min.: gniazdo matrycy na płycie, oba końce taśmy matrycy, weryfikacja samego połączenia kabla z matrycą i finalnie sama matryca. Rzadko bo rzadko, ale może w wyniku upadku coś się poluzowało, musisz samodzielnie przeprowadzić trochę więcej działań.

{EDIT}
Sprawdź też czy laptop widzi w ogóle 2 ekrany choćby w Menadżerze Urządzeń.

#3 Re: Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

przez Vogelek23 22 października 2024, 21:03
Zmierz napięcia do masy na pinach 11, 32, 33, 34 i 40 złącza ekranu CN2100, gdy płyta jest włączona do BIOSu.

#4 Re: Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

przez poweron 23 października 2024, 20:16
Oczywiście wcześniej sprawdziłem matrycę latarką oraz samą płytę pod kątem potencjalnych widocznych uszkodzeń.
Na wszystkich pinach 11, 32, 33, 34, 40 mam 0V

#5 Re: Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

przez Vogelek23 23 października 2024, 22:55
Wymień bezpiecznik F2102 i ponów pomiary z postu #3.

#6 Re: Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

przez poweron 24 października 2024, 17:16
Niestety nie mam dostępu do boardview. Czy mogę prosić o pomoc w odnalezieniu tego bezpiecznika? Ewentualnie link gdzie mogę pobrać/zakupić boardview

#7 Re: Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

przez Vogelek23 24 października 2024, 20:47
Boardview dla tej płyty jest aktualnie niedostępny. Poniżej zaznaczyłem bezpiecznik F2102. Sprawdź, czy przewodzi - jeśli tak, to na razie go nie wymieniaj, tylko zmierz napięcie do masy na obu jego pinach.
Obrazek

#8 Re: Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

przez poweron 25 października 2024, 14:35
Na obu pinach 16.8V

#9 Re: Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

przez Vogelek23 25 października 2024, 15:50
To jakim cudem na pinie 40 złącza matrycy zmierzyłeś 0V? Myślę, że Twoje wyniki z postu #4 są błędne i należy powtórzyć te pomiary.

#10 Re: Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu  [ROZWIĄZANY]

przez tekort 25 października 2024, 16:01
Ja tylko podpowiem że w bliźniaczych modelach miałem już przypadki że matryca po prostu była "martwa". Po podpięciu innej, obraz od razu się pojawił. Co ciekawe, taka matryca działa poprawnie na testerze, ale nie wyświetla obrazu gdy jest podłączona do laptopa - to już pytanie do bardziej tęgich głów dlaczego tak się działo.

Możesz podpiąć testowo inny model matrycy o takim samym wyjściu. Zapewne obawiasz się demontażu matrycy w tym modelu, bo idzie razem ze szkłem, ale przy ostrożnym działaniu i powolnym zrywaniu pasków klejowych nic nie uszkodzisz. Jeśli plecki są metalowe, to możesz sobie pomóc lekko podgrzewając wcześniej obudowę hotairem.

#11 Re: Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

przez poweron 27 października 2024, 19:55
Dziękuje za podpowiedź, okazało się, ze jest dokładnie jak mówisz, laptop był jak nowy, żadnych śladów używania czy uszkodzeń. Po podpięciu innej matrycy obraz się pojawił. Niewątpliwie jest to nauczka, że nie ma co sugerować się stanem i procedurę testową trzeba zawsze przejść od a do z. Niemniej wszystkim dziękuje za odpowiedzi i pomoc.

Pozdrawiam

Re: Lenovo Yoga Slim 7 DA0LS3MBAF0 REV:F - Brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 27 października 2024, 19:55