Z tego co pamiętam, ja trochę zmodyfikowałem ustawienia Fuse Bit. W tej chwili nie podam moich ustawień, gdyż z powodu kolejnej modyfikacji stacji mam całość w stadium rozkładu. Po weekendzie opiszę dokładnie swoje ustawienia (tak apropos związane z zegarem Atmegi). Błędy generuje też podłączenie portu USB do komputera w czasie pracy sterownika, chociaż nie wiem czy to nie wina samego kompa.
Re: Re: Sterownik stacji BGA
da Google Adsense [BOT] • 27 maggio 2011, 11:51
Jeśli jest ktoś zainteresowany płytkami to proszę o kontakt na PW.
Płytki będę zamawiał, powiercone, powycinane, pocynowane. Jedyny minus - bez soldermaski.
Cena : 32zł za płytkę - panel
40zł za płytkę sterownika.
Na płytkach jedynie lekkie zmiany "wizualne" tzn, lekko przesunięte napisy i zmienione niektóre wielkości padów (bez zmian w budowie).
Zamówienia będę zbierał do końca tygodnia.
Płytki będę zamawiał, powiercone, powycinane, pocynowane. Jedyny minus - bez soldermaski.
Cena : 32zł za płytkę - panel
40zł za płytkę sterownika.
Na płytkach jedynie lekkie zmiany "wizualne" tzn, lekko przesunięte napisy i zmienione niektóre wielkości padów (bez zmian w budowie).
Zamówienia będę zbierał do końca tygodnia.
Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.
BESTKILLER ha scritto:Witam kolegów
Od jakiegoś czasu przeglądam ten wątek i zastanawiam się czemu nikt nie proponuje zastosowania pirometru do pomiaru temp. płyty i układu ?
Znalazłem ciekawy czujnik, który by się nadał.
Co o tym sądzicie ?
MLX90614.pdf
Pirometr niestety tutaj mógłby się okazać zbyt niedokładny, bądź za drogi (chodzi mi o dobre sprzęty). Pirometry mierzą temperaturę na określonej powierzchni i z określonym współczynnikiem (każdy materiał ma inny), do tego myślę, że promienniki mogły by mieć wpływ na dokładność wyników.
Z zabaw chińskim pirometrem wynika, że rozbieżności wskazań w zależności od powierzchni nie są zbyt duże. Proponowany czujnik ma dość dobra dokładność wiec sądzę,że wskazania z pirometru mogą być wystarczająco dokładne. A na pewno pirometr dokładniej pokaże temp. płyty niż termopara w jednej z grzałek w podgrzewaczu lub przyłożona do płyty.
Jeśli chodzi o górę to przeważnie scalaki są czarne więc wskazania pirometru będą dokładne.
Jeśli chodzi o obawy związane z zakłóceniami pomiaru przez promieniowanie grzałek to grzałki można chyba na krótki czas pomiaru wyłączać.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o górę to przeważnie scalaki są czarne więc wskazania pirometru będą dokładne.
Jeśli chodzi o obawy związane z zakłóceniami pomiaru przez promieniowanie grzałek to grzałki można chyba na krótki czas pomiaru wyłączać.
Pozdrawiam
Sam posiadam w miarę dobry pirometr i muszę powiedzieć, że mierzy w miarę dobrze, ale tylko na obszarach powyżej 2x2cm. Jak ustawi się pod kontem to pomiar jest brany z dużo większej powierzchni. Jeszcze niechcący podczas lutowania się zasłoni pirometr i już po płycie. Moim zdaniem lepiej by było jak już to dodać jeszcze jedną termoparę. Byłaby 1 na płycie(z dala od układu), druga pod/obok układu. Dzięki temu można by idealnie sterować grzaniem:)
Jak już to myślałbym nad dodaniem. Tylko niestety nie jestem dobry w te klocki... Gdyby kolega kmkm2 miał ochotę udoskonalić swój projekt i zrobić ulepszoną wersję ( pomiar z 4 termopar i możliwość ustawiania grzania od dołu do temp płyty, a od góry do temp układu). Jedyną pomoc jaką mogę zaoferować od siebie to przesłanie jednego maxa dla Kolegi i wsparcie psychiczne:) No i testowanie na swoim zestawie. Ale jeśli projekt się sprawdza to może byłby przerost formy nad treścią. Ja mam jeszcze troszkę do skończenia stacji, myślę, że w ciągu miesiąca zacznę pierwsze próby.
Re: Sterownik stacji BGA
da Google Adsense [BOT] • 30 maggio 2011, 20:53