• AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

przez sisk1 28 października 2024, 12:26
AIO Lenovo TinkCentre M810z, i5-7500, 16GB DDR4,
płyta: M810z
IB250SW/V2.0
348.07A04.001M
16519
O tym AIO był już wątek z wymianą matrycy. Ta okazała się prawie bezproblemowa. AIO przyszło niewłączające się z stłuczoną matrycą. Po odłączeniu matrycy , wyjęciu baterii BIOS i zwarciu pinów gniazda bateryjki AIO uruchomiło się. Wymieniłem matrycę, uzupełniłem komponenty (RAM, dysk nvme) i zainstalowałem system win 11, sterowniki. Ku mojemu zaskoczeniu, po odłączeniu kabla zasilającego i z powrotem jego podłączeniu AIO nie uruchomił się. Trzeba było znów wyjąć baterię bios, włożyć ją i komputer bez problemów działa, aż do odłączenia kabla z gniazdka. Potem znów trzeba wyjąć baterię.

Oczywiście baterię BIOS wymieniłem, po ponad tygodniu wciąż trzyma 3,25V, i takie napięcie jest mierzalne na płycie i odłączonej od prądu i po włączeniu komputera.

Proszę o poradę, jak ugryźć temat, brak mi koncepcji. BIOS już zaktualizowałem do najnowszej wersji.

Re: AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

przez Google Adsense [BOT] 28 października 2024, 12:26

#2 Re: AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

przez Vogelek23 28 października 2024, 13:39
Czy komputer zachowuje się tak samo, gdy bateria RTC nie jest w ogóle zainstalowana w "koszyku"?

#3 Re: AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

przez carrneiro 28 października 2024, 13:58
Procesor 7 generacji nie ma oficjalnego wsparcia dla Win11. Wrzuć Win10 na osobnym dysku i sprawdź.

#4 Re: AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

przez sisk1 28 października 2024, 21:04
Moja wina, nie napisałem jak się "nie włącza" po odpięciu kabla. Komputer mrugnie diodą power, zakręci na sekundę wentylatorem i wyłącza się. Po kolejnym naciśnięciu power znów to samo. Po wyjęciu i włożeniu baterii BIOS, na odpiętym kablu, działa prawidłowo. Po podpięciu do zasilania pierwszy raz uruchamia się sam. A jak nie odłączamy kabla, wyłącza się i potem włącza prawidłowo.

Vogelek23, bez baterii w koszyku komputer działa niemal prawidłowo. Trochę dłużej po włączeniu ekran pozostaje czarny, innych różnic nie widzę. Nawet datę pokazuje prawidłowo od pierwszego mrugnięcia ekranu. Więc odpiąłem ponownie kabel, włączyłem, wszedłem do BIOS, AIO resetuje datę na 2016 roku. W Windows od razu (podłączony do wifi) pokazuje prawidłową datę.

carrneiro, system nie ma tu znaczenia, komputer wyłącza się jeszcze pod POST, nie mrugnie nawet logo Lenovo.

Re: AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

przez Google Adsense [BOT] 28 października 2024, 21:04